Вторият сезон на "Западен свят" - касовото шоу на HBO, вече е в разгара си. По планове на американската кабелна мрежа, именно сериалът на Джонатан Нолан и Лиса Джой трябва да поеме щафетата от "Игра на тронове", който скоро ще навлезе в своя последен сезон.

Сигурно вече знаете, но все пак да напомним - сюжетът на "Западен свят" разказва за футуристичен тематичен парк, където неразличими от хората андроиди служат за забавление на богатите посетители на локацията. С други думи, стига да имате нужните средства за това, можете да правите каквото пожелаете с роботите и да изпълните дори най-мрачните си мечти и желания.

В даден момент обаче нещо странно се случва, а андроидите започват да придобиват съзнание, разбирайки мрачната си участ в случая.

Сериалът е изключително скъп и това си личи отдалеч. Всичко в него е повече от красиво - костюмите, ефектите, декорите. Шоуто може да се похвали и със страхотна актьорска игра, като тук актьорският състав е предвождан от великия сър Антъни Хопкинс.

Макар и да са коренно различни като сюжет и концепция, можем да открием някои общи черти между "Западен свят" и "Игра на тронове". Нека видим:

1) Музиката

Сигурно сте забелязали, че музиката в "Игра на тронове" е превъзходна и акомпанира по възможно най-добрия начин случващото се в шоуто. Същото можем да кажем и за "Западен свят", а добра причина за това не липсва - един и същи композитор стои зад музикалното оформление на двете продукции. Това е Рамин Джавади, който определено има уменията да каптивира вниманието ни и да погали слуховите ни апарати. Ако дадете шанс на "Западен свят", определено ще останете доволни от музиката в него. Което и потвърждава колко добър е Джавади в това, което прави.

 

2) Изследване на нови светове

Както "Игра на тронове", така и "Западен свят" ви позволяват да се пренесете на места, които иначе не бихте могли да посетите в реалния живот. Създаден от фентъзи мастодонта Джордж Р.Р. Мартин, "Игра на тронове" ви пренася в света на Вестерос, където има всичко нужно за едно добро фентъзи - замъци, кралства, мистични същества и всичко останало.

Мащабите в "Западен свят" са по-малки, но футуристичните паркове с различни тематики в него са не по-малко интересни. Любопитно е да се проследи как тези паркове са създадени, какъв е механизмът зад тях и как се управляват. Макар и по различен начин, двата сериалa ни предлагат да се потопим в нова и по-различна атмосфера, която да изследваме повече и повече с всеки следващ епизод.

Уестърн тематиката е силно застъпена в "Западен свят"

3) Мащабите и на двата сериала са огромни, което си личи във всеки един момент

Както вече уточнихме, подобно на "Игра на тронове", "Западен свят" представлява скъпа продукция, която изумява с големината на своя мащаб.

Достатъчно е да ви припомним този кадър с Долорес и Уилям, за да разберете какво се опитваме да ви кажем:

Рядко можете да попаднете на сериали, които да предлагат мащабите на тези две продукции. Което и ги прави идентични в случая, дори и да са толкова различни като сюжет, жанр и епоха.

Уестърн тематиката е пресъздадена по убийствено ефективен начин в "Западен свят". Всичко е налице - огромните пространства и пейзажи, безупречният дизайн на костюмите и сградите, железницата, дори фауната и животинския свят в парка.

Всичко това потвърждава колко амбициозни са двете продукции на HBO. Тук говорим за наистина много пари, които обаче са използвани по възможно най-ефективен начин, за да стане всичко това реалност.

4) Битката за власт

Макар и по различен начин, двата сериала представят един отличен поглед върху една от вечните борби на човешкия вид - битката за власт и надмощие.

Ако сте гледали "Игра на тронове", вече знаете колко изкусно са представени политическите игри във Вестерос. Заедно с всичките им предателства, тайни съюзи и решаващи ходове, водещи до смяната на един лидер с друг.

Политическите игри и схеми са неизменна част и от "Западен свят"

В "Западен свят" не е особено много по-различно. Парковете в шоуто се управляват от могъщата корпорация Delos Incorporated, а в горните етажи на властта текат непрекъснати битки за надмощие и налагане на воля. Това е още един любопитен нюанс от шоуто, който неговите създатели предлагат на вниманието ни. И който ще ви държи на нокти през цялото време.

5) Границата между доброто и злото

Друго, което прави "Игра на тронове" и "Западен свят" идентични, е разглеждането на въпроса за морала и за границите, които сме готови да преминем в преследване на собствената си голяма цел.

И в двата сериала можем да проследим как водещи персонажи се променят пред очите ни, сблъсквайки се със ситуации, които променят посоките на моралния им компас. И в двете продукции виждаме хора, които са готови да преминат всяка граница, за да постигнат своето. Виждаме и други, които се колебаят, осъзнавайки преминаването на същата тази граница. Виждаме и трети, които преминават от белия към черния нюанс и обратното. Човешката психология е изкусно разгледана в двете продукции на HBO, защото преди всичко друго, това са сериали за хората и за техните решения. Добри или лоши.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар