След като не успя да стигне до "Оскар" с болезнено въздействащите "The Pursuit of Happyness" и "Seven Pounds", Уил Смит ще направи нов опит да грабне статуетката.

Този път Смит ще се пробва в ролята си на д-р Бенет Омалу в драмата "Concussion", базирана на реални събития. Очаква се лентата да се появи на бял свят около Коледа и изглежда наистина интересна.

Кой е д-р Бенет Омалу

Д-р Бенет Омалу е нигерийски патолог от Питсбърг, който първи открива невродегенеративно заболяване, наречено хронична травматична енцефалопатия. Типично за заболяването е, че то се забелязва отчетливо в мозъците на професионалните играчи по американски футбол, които търпят нечовешки брой удари в областта на главата по време на мачове.

Д-р Омалу открива хроничната травматична енцефалопатия за първи път през 2002 година, когато извършва аутопсия на починалия бивш състезател по американски футбол Майк Уебстър. Легендата на Питсбърг Стийлърс умира от инфаркт на 50-годишна възраст, след като години страда от депресия и деменция, стигайки дори до състояние, което не му позволява да се храни.

Бенет Омалу изследва и други професионални футболисти, стигайки до твърдото заключение, че травмите от атрактивния спорт водят до сериозни увреждения в областта на мозъка, съпътствани с множество симптоми като загуба на памет, прекомерна импулсивност, прояви на агресия и евентуално - прогресивна деменция.

Борбата с Професионалната футболна лига (NFL) и нейните лобита обаче не е никак лека, защото както и се подразбира - в случая говорим за "спортна индустрия", оценена на стотици милиони долари. Стига се дотам, че заради откритията си д-р Омалу е оприличен на вуду магьосник, бивайки и обвинен, че откритията му са нищо повече от обикновена измама.

"Concussion" е по сценарий и режисура на Питър Ландесман, а от Уил Смит спокойно можем да очакваме една от най-стойностните му роли до момента. Също както в споменатите два филма в началото на материала.

Междувременно, насладете се и вие на трейлъра на "Concussion":


Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар