Винаги усмихнатата Софи Йотова е вдъхновяващото момиче, стоящо зад един от най-успешните кулинарни блогове у нас - Foodie Boulevard. Завършва две бакалавърски степени в Американския университет в Благоевград - Журналистика и масови комуникации и Бизнес администрация. Голямата страст на Софи обаче е хубавата и здравословна храна, а с времето тя започва да се усъвършенства все повече и повече в тази сфера.

Имайки предвид безспорния успех на кулинарния ѝ блог, беше някак логично да се стигне и до следващата стъпка - издаването на първа книга. Издателство Ciela забеляза големия потенциал на Софи Йотова и така се стигна до "Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения" - 123 кулинарни вдъхновения за хората, които искат да се хранят здравословно (и вкусно), но май не знаят откъде да започнат.

Посланието на Софи е кристално ясно - не е нужно готвенето да бъде скучно и досадно, нито пък прекомерно скъпо. Тя е силен застъпник на идеята, че финансите не са причина да се храним нездравословно. Напротив - винаги има начини, стига да желаем обратното.

Здравей, Софи! “Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения" е твоята първа книга, посветена на кулинарията. Разкажи ни с няколко думи, какво точно можем да открием в нея?

Обичам да казвам, че това е книга с НЕрецепти. "Вкусно с усмивкае самоучител за вкусни вдъхновения и пътеводител в кулинарните приключения по пътя в грижата за здравето. Книгата съдържа 123 идеи за пълноценни закуски, обяди, вечери и десерти. Създадох я като своеобразен кулинарен дневник, който позволява на читателя да персонализира всяка идея и да записва най-успешните си експерименти. Освен вкусните вдъхновения, из страниците на книгата се гушат множество съвети, идеи, трикове за оптимизиране и улесняване на готвенето, най-често срещаните проблеми и как да ги избягваме, предложения за алтернативни продукти и инструкции как човек може да адаптира НЕрецептите според своите цели, възможности и предпочитания.

Колко важно е да готвим с усмивка?

Знам, че за страшно много хора това не е факт – готвенето пословично се възприема и третира като онази досадна домакинска дейност, чиито резултати изчезват за минути! За мен това, че избирам да готвя с усмивка, е една от основните причини да третирам тази дейност като нещо с много по-глобална и стратегическа роля. Усмивката присъства в моята кухня както буквално, така и метафорично. Готвенето с усмивка ми позволява да изследвам ролята на храната като социален фактор, образователен инструмент и механизъм за автотерапия.

Твоят път започва от кулинарен блог и стига до издаването на книга. Вярваше ли преди време, че подобен момент може да настъпи за теб?

Категорично не. Издаването на книга не е било конкретна цел от предварително разписана стратегия за еволюция на хобито ми. Всъщност, Foodie Boulevard се развива и трансформира във времето по този пъстър и многоизмерен начин, благодарение на идеологията ми да му позволявам да се движи в посоката, в която ме водят моментните обстоятелствата в моя живот, моите лични нужди и цели, желанията и мечтите ми, научените уроци и грешките.

Обичам да казвам, че съм смел и действащ мечтател и истината е точно такава – оптимизирам обстоятелствата към момента, така че да мога да направя най-доброто във всяка ситуация. Но ако събитията не се развиват според някакви предварителни планове и очаквания, които съм имала, това не ме плаши, разочарова или отказва. Това ме кара да се адаптирам и нагаждам, да се уча в движение и да използвам наличното, за да направя просто следващата крачка по посока на дългосрочната ми мисия – да трансформирам парадигмата за ролята и смисъла на храната в нашия живот. Книгата е просто първата физически измерима крачка в тази посока. Останалото предстои.

Защо толкова много обичаш да готвиш? Успокоява ли те това? Какви емоции ти носи?

Ах, мога да напиша цяла книга, отговаряйки само на този въпрос! Готвенето е моето място. Там се изключвам, там бягам, там не мисля за всички десетки задачи, които имам да свърша и ангажименти, които съм поела. В готвенето рисувам. Там сме аз и продуктите, аз и бялото платно. Чрез готвенето разказвам истории, предавам послания, претворявам вдъхновението си във физическа форма. Чрез готвенето медитирам, успокоявам се, зареждам се, наслаждавам се на процеса и на резултата.

Мисля, че все още има доста хора, които имат много погрешна представа за моето „готвене“ – истината е, че аз не съм добър „готвач“ според традиционната дефиниция на думата. Аз не притежавам сложни кулинарни умения, нямам професионален опит, даже има страшно много базови техники, които не владея. Но това никога не е било интересно за мен. Аз се забавлявам да постигам впечатляващи резултати с начални и съвсем елементарни умения. Именно това намирам за най-удовлетворяващо в процеса, а и по този начин илюстрирам, че човек няма нужда от нищо повече от малко любопитство и упоритост, за да започне да създава пълноценна, красива и вкусна храна.

Във “Вкусно с усмивка” можем да открием 123 на брой идеи за закуски, десерти, обяди и вечери. Разкрий ни веднага някоя идея от книгата, която ти е много, ама много любима!

Всяка една от идеите има своя история, защото нищо от нещата, които приготвям, не е самоцелно. Всичко е било създадено, за да бъде изядено, а като приятен бонус – се е превърнало и в материал за книга! Но ако трябва да посоча една конкретна идея, която да е особено специална, това е Суровата лешникова торта „Най-почетният дегустатор“, която приготвих за 29-ия рожден ден на човека до мен.

Твоята книга развенчава мита, че здравословното хранене е скъпо. Защо обаче твърде много хора живеят именно с тази мисъл?

Защото имат пълно основание да го вярват. Един от проблемите със здравословната индустрия днес е, че е една добре функционираща машина за пари, в което, само по себе си, няма абсолютно нищо лошо. Но, когато отвсякъде се появяват разни псевдо гурута и инфлуенсъри, които твърдят, че за да се храниш здравословно, то непременно трябва да консумираш една камара екзотични суперхрани, редки продукти и какви ли не добавки, средностатистическият човек е по-скоро отблъснат, отколкото привлечен за каузата.

Истината е, че здравословното (или както все по-често го наричам аз пълноценното) хранене може да включва всякакви скъпи продукти, но може и да не го прави. Имаме лукса да живеем в географски ширини, където целогодишно имаме достъп до безкрайно много местни сезонни продукти с прекрасни хранителни и вкусови качества. Имаме възможност да правим избори според възможностите си. Точно това стои в ядрото на моята идеология „оптимизиране на контекста“.

"Вкусно с усмивка” поощрява читателите ѝ да импровизират в кухнята. Каква беше последната ти наистина успешна импровизация?"

Хмм, при мен такива има почти ежедневно, но да кажем, че бях много щастлива преди около седмица, когато приготвих страхотни сурови бонбони с какаово масло, кокосови стърготини, фурми и сурови ядки и то за по-малко от 30 минути. Получиха се фантастични!

Суровите бонбони на Софи

А последната неуспешна? Какво се обърка?

Тръгнах да правя палачинково руло, но тавата ми се оказа твърде малка за целия обем продукти и съответно платката не се изпече равномерно, отвътре остана глетава, а рулото така и не видя бял свят.

Представи си, че утре дойда на гости в дома ти и ти кажа, че съм супер претенциозен. Какво ще ми предложиш за хапване?

Ще ти задам допълнителни въпроси (намигва). Привърженик съм на поговорката, че вкус другар няма и затова винаги, когато мога, подхождам индивидуално при създаването на ястие за конкретен човек. Няма универсален вкус, който да е любим за всеки. Дори и шоколадът, за който има масова заблуда, че е точно такъв. Аз лично не съм му фен.

И един въпрос за финал - ако трябва да се опишеш с три продукта, какви биха били те?

Страхотен въпрос. И много труден. Но без твърде много мислене казвам: яйце, авокадо, череша!

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар