Пейки с вида на кирилски букви оформят оазиси за четене в София


Пейки с вида на букви от кирилската азбука ще оформят скрити оазиси за четене в София от 22 май. "Скритите букви" - проект на фондация "Прочети София" - ще бъдат 12 и ще преоткрият за софиянци по-тихи кътчета в централната част на града: из паркове, градини и вътрешни дворове, разказват организаторите.

Идеята и дизайнът на пейките е на художника Кирил Златков, а проектът добива завършения си вид покрай културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС с участието на Тодора Радева и архитекта от WhATA Анета Василева. Буквите - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю и Я - са избрани, защото нямат аналог в латиницата и гръцката азбука.

Но те няма да са самотни: всяка пейка ще върви със стихотворение на български поет, вдъхновено, посветено или другояче свързано със съответната буква. Поетите са Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова.

"Скритите букви" ще се появят на 22 май, а местоположението им ще бъде указано на онлайн карта. Освен това организаторите планират няколко литературни разходки, които ще разкажат по-малко известни истории за града и литературна София.

Преди това ще има и две дискусии. В "Да пишеш София" на от 17.30 ч. на 2 май в столичната "Къща за литература и превод" Александър Шпатов и гостът на къщата - славистът и преводач от български Ян Паул Хинрихс, ще говорят за литературния образ на градовете и как творбите могат да създадат траен ореол на конкретни места. А на 17 май в "Генератор" "Скритите букви" ще потърсят връзка с други аналогични намеси в градската среда и ще очертаят пътя и ефекта, които имат подобни проекти.

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни