На 9 февруари бяха официално представени най-новите членове на Galaxy S семейството – Samsung Galaxy S22, S22+ и S22 Ultra. От марката разкриха значителен брой подобрения, иновации и интересни решения, повдигащи интереса към смартфоните. Ще разгледаме новите представители на Samsung във всякакъв аспект - oт по-малките размери на S22 до сливането с Note серията при S22 Ultra. 

Samsung Galaxy S22 и S22+

На външен вид тазгодишните представители нямат големи разлики с миналогодишните. Корпусът, който може да бъде в цвят Mystic Black, Mystic White, Pink и Green, вече е с Armor Aluminium (най-здравият алуминий, както Samsung го наричат), а издадената част на камерите е вече плоска и се слива с елегантния гръб на телефона. Интересен ход, който Samsung са предприели е да намалят размерите и теглото. S22 вече е 6.1”  и тежи 168 грама, за сравнение – S21 е 6.2” и тежи 170 грама. S22+ вече е 6.6” с тегло от 195 грама, а предшественикът му е 6.7” и тежи 200 грама.

Едно от най-впечатляващите неща е дисплеят, който и за двата модела е Full HD+ с Dynamic Amoled 2x панел с честота на опресняване от 10 до 120 Hz, пикова яркост от 1300 нита (1750 нита при S22+) и HDR10+. Новост е Vision Booster – технология, която автоматично настройва светлината на дисплея към светлината на заобикалящата го среда, както и Eye Comfort Shield, който настройва автоматично синята светлина, за да предпази очите ви. И двата модела идват с Android 12 и One UI 4.1, а процесорите са Qualcomm SM8450 за САЩ, Китай и Индия, и Exynos 2200 (водещ се интернационален). Предлагат се с 8 GB RAM памет и избор между 128 и 256 GB ROM памет.

Следващото най-впечатляващо подобрение от Samsung са камерите – вече е налице 50 МР основен сензор с Dual Pixel AF технология, OIS и бленда f/1.8. Редом до него е разположен 12 МР ултраширок сензор с обхват до 120 градуса и 10 МР телефото сензор с 3х оптичен зуум. Основният сензор е с 23% по-голям спрямо миналогодишния и вече използва Adaptive Pixel технологията, с която се пропуска повече светлина през камерата за да се получат по-ясни, остри  и светли снимки.

Samsung Galaxy S22

В режим на видеозапис може да бъде използвана новата Auto Framing функция, която има за цел да открива и проследява до десет души, върху които да държи фокуса, за да са "уловени" всички в ясна картина. Отново е налице записване на видео с резолюция от 8К при 24fps, както и 4К при 60fps. Селфи камерата е същата като миналогодишната, което не трябва да се смята за лош ход, тъй като се разчита на 10 МР сензор с автоматичен HDR, който си върши работата отлично.

Батерията също се е смалила спрямо предходния модел – S22 разполага с 3700mAh, a S22+ с 4500mAh (с по 300mAh по-малко). Компенсацията за това, разбира се, е оптимизираната работа на One UI, която пести до 30% повече енергия при работа с Android 12. S22 идва с 25W жично, 15W безжично и обърнато безжично зареждане, а S22+  идва с 45W бързо жично зареждане, каквото е и на S22 Ultra. Много интересно е и обещанието на Samsung за актуализирането на четири следващи версии на Android (до Android 16). Цените в България за S22 ще бъдат около 1649лв за версията с по-малка памет и 1749лв за 256 GB, а S22+ ще се предлага съответно за 2049 и 2149лв. 

Samsung Galaxy S22 Ultra

Именно при най-ексклузивния модел от цялата серия има най-големи промени, новости и подобрения. Samsung обединиха Note и S серията, като полученото произведение е първият смартфон извън Note серията, който може да работи със стилус S Pen и го съхранява и зарежда в корпуса си.

Външният вид напомня изцяло на Note моделите – големи размери с остри ъгли, infinity дисплей, метална рамка със стъклен гръб и S Pen, разположен в долната лява част. Налице е 6.8” дисплей, тегло от 228 грама, IP 68 защита от прах и вода и новоразработеният Gorilla Glass Victus+, покриващ и дисплея, и гърба.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Дисплеят е един от най-добрите, правени досега – с Dynamic Amoled 2x панел и внушителната Quad HD+ резолюция, честота на опресняване до 120Hz и цели 1750 нита пикова яркост. Vision Booster е налице и тук, а в долната част на дисплея се намира и вграден ултразвуков скенер за пръстови отпечатъци, който е по-бърз и прецизен спрямо миналогодишния. Наличните процесори са същите като на S22 и S22+, както и версията на Android и One UI. За разлика от тях, обаче, ROM паметта на S22 Ultra може да достигне до 1ТВ, а RAM паметта също е 8 GB.

И тук много интересен момент са камерите – налице са надградени версии на предходните сензори, които включват основен 108 МР сензор с f/1.8 бленда и Dual Pixel автофокусна технология, ултраширок 12 МР сензор (до 120 градуса), 10 МР сензор с 3х оптичен зуум и 10 МР сензор с 10х оптичен зуум. Последният сензор с помощта на цифров зуум успява да направи впечатляващият 100х зуум, с който Samsung се гордеят. Добавен е Super Clear Glass обектив, който прави видеоклиповете на тъмно по-светли и ясни. Марката е наблегнала на нощните снимки и видеоклипове, като е разработила и Nightography режим, който подобрява значително светлината, сенките и изостря образите. Предната 40 МР камера също има дребни хардуерни подобрения, но далеч повече са софтуерните.

Батерията на S22 Ultra е с капацитет от 5000mAh, колкото е и на S21 Ultra, но тази година числата на бързото жично зареждане скачат драстично до 45W. Безжичното е единствено 15W и има възможност за обратно безжично зареждане. На представянето от Samsung изтъкнаха, че с десетминутно зареждане на 45W можете да снимате видео до 54 минути или да изгледате до четири епизода (около три часа).

 

Един от ключовите акценти на S22 Ultra също е претърпял сериозни подобрения и това е стилус S Pen. Времето за реакция при допир с дисплея е намалено с цели три пъти – от 9 на 2.8 милисекунди. Внушително бързата реакция прави писането със стилуса все по-близко до писането с истински химикал или молив. Освен това вече е налице и матово покритие, което прави усещането когато го държите по-приятно и захвата по-удобен. В България Samsung Galaxy S22 Ultra ще се предлага на цени от 2449лв за най-малката версия (128GB) до над 3049лв за по-голямата 1TB версия. 

В заключение трябва да кажем, че определено тази година останахме приятно изненадани от новата Galaxy S серия. Предходната година беше някак скучно и еднообразно, но след тазгодишните ъпгрейди и решения определено отново има свежест сред флагманите на Samsung. Силни и стилни устройства с дълги предстоящи ъпдейти, предвещаващи по-дълга експлоатация. Компактните размери на S22 и S22+ в съчетание с всички функционалности ги правят подходящи за широк спектър от хора, а мощната камера на S22 Ultra, в съчетание с удобствата на S Pen, го правят подходящ за хората, работещи от телефоните си и за феновете на фотографията, които не искат да изпускат нито един момент както на светло, така и на тъмно. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар