Най-новата постановка на Театър София, "Палачи", хвърля светлина върху битието на един палач.  Пиесата е по едноименния текст на един от най-значимите съвременни, ирландски драматурзи, Мартин МакДона и получава наградата „Лорънс Оливие“ за най-добра нова пиеса за 2016 год.

Действието се развива през 60-те години в Англия, и проследява отмяната на закона за смъртната присъда чрез обесване. В центъра на пиесата е живота на Хари Уейд (Деян Донков), който е вторият най-известен палач на Англия. Мястото на действие е кръчмата на Хари, а героите са нейните постоянни посетители, жена му Алис (Лилия Маравилия) и дъщеря им Шърли (Мартина Троанска). През призмата на комичното, пиесата проследява как се отразява върху палача отмяната на закона.

Актьорският състав е отлично подбран, начело с Деян Донков, който отново блести в главната роля. Сред актьорите непременно трябва да споменем дебюта на младата студентка на НАТФИЗ Мартина Троанска, която се превъплъщава прекрасно в образа на Шърли.

Действието е допълнена от музика, която освен, че е композирана от младият Дамян Михайлов, е изпълнена на живо от самия него.

Режисьорът Стоян Радев с интерес работи върху представлението, като въпросите, които го вълнуват, засягат образа на палача: Той е ли е човек като всички останали, с професия като всяка друга? Какво е неговото всекидневие? Как приема фактът, че неговата ръка отнема живот?

Пиесата засяга темата за смъртното наказание. Каква вина носи палачът, като изпълнител на присъдата? Човекът има ли право да отнема друг човешки живот? И най-важното питане на пиесата: Кой е убиецът? Заглавието поставя всички под общ знаменател, независимо дали дърпаш въжето или мълчаливо наблюдаваш. И ти и аз сме Палачи, които всекидневно осъждаме както непознати, така и най-близките си хора. 

Въпреки сериозните въпроси, които са засегнати, режисьорът по-скоро цели да разсмее зрителя, отколкото да го разплаче. И успява. Комични ситуации и забавни диалози придават една непринудена атмосфера на сцената.

"Палачи" е пиеса от друг тип. Различна, забавна, лека и деликатно засяга важни въпроси без да дава отговори или да налага мнение.  Два часа прекарани в приятната компания на Деян Донков, Лилия Маравиля, Пламен Манасиев, Ириней Константинов и с прекрасната музика на Дамян Михайлов.

Автор

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Напишете коментар