"Формата на водата" на режисьора Гийермо дел Торо е големият победител в обявените днес номинации за наградите "Оскар". Лентата на мексиканския режисьор получи цели 13 номинации за статуетка. А колко от тях ще се превърнат в победа, предстои да разберем на 4 март. Тогава ще се проведе 90-ата до този момент церемония за връчване на най-престижните призове в света на киното.

Сред номинациите на "Формата на водата" има такава за най-добър филм. Останалите номинирани в тази категория са "Дюнкерк", "Призови ме с твоето име", "Най-мрачният час", "Бягай", "Лейди Бърд", "Три билборда извън града", Phantom Thread и The Post.

С голямо удоволствие можем да посочим, че за първи "Оскар" отново ще се бори великият Гари Олдман. Той получава шанс за статуетка, благодарение на ролята си в "Най-мрачният час", където влиза в обувките на Уинстън Чърчил. И този път сред мъжете номиниран е Дензел Уошингтън за Roman J. Israel, а останалите посочени от Академията са Тимъти Чаламет ("Призови ме с твоето име"), Даниел Калуя ("Бягай") и огромния Даниел Дей Люис за Phantom Thread.

Изненада, изненада. Или май не толкова голяма. Мерил Стрийп отново е с номинация за "Оскар", което май е рутина за нея. Този път тя е номинирана за най-добра женска роля за участието си в The Post. Останалите дами, които ще се борят за статуетка, са Сали Хокинс ("Формата на водата"), Франсис Макдорманд ("Три билборда извън града"), Марго Роби ("Аз, Тоня") и Сирша Ронан в "Лейди Бърд".

За най-добър актьор в мъжка поддържаща роля ще се борят Уилям Дефо ("Проектът Флорида"), Уди Харелсън ("Три билборда извън града"), Сам Рокуел ("Три билборда извън града"), Кристофър Плъмър ("All the Money in the World") и Ричард Дженкинс ("Формата на водата").

Номинирани за най-добра поддържаща женска роля са Мери Джей Блайдж (Mudbound), Алисън Джани ("Аз, Тоня"), Лесли Манвил (Phantom Thread), Лори Меткалф ("Лейди Бърд") и Октавия Спенсър ("Формата на водата").

Винаги с огромен интерес следим и битката при режисьорите. Както можеше да се очаква, сред номинираните е Гийермо дел Торо за "Формата на водата". В битката е и Кристофър Нолан за военния епос "Дюнкерк", а останалите номинирани са Джордан Пийл за "Бягай", Грета Геруиг за "Лейди Бърд" и Томас Андерсън за Phantom Thread.

Водещ на церемонията на 4 март отново ще бъде ТВ водещият Джими Кимъл, който бе в ролята и през миналата година. С интерес ще очакваме какво ще каже той във встъпителното си слово, особено след звучния скандал с продуцента Харви Уайнстийн и последвалото движение #MeToo.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар