Що е то фейсбук щастие и в какво се измерва? Валутата е скъпа и колкото повече лайкове генерира, толкова повече ѝ се покачва стойността. Палец нагоре и денят става една идея по-поносим. Палец нагоре и самочувствието се събужда, протяга се мързеливо и се поразмърдва, нарцистично наслаждавайки се на образа си в огледалото. Липсата на палец нагоре… и нещо се свива под лъжичката.

„Фейсбук щастие” е българската гледна точка за най-феноменалната социална мрежа. Ангел Тодоров, специалист по социална комуникация, създава свеж и провокативен текст, разглеждащ удовлетворението, което носи присъствието ни в платформата на Зукърбърг. Авторът предлага компилация от съвети и практики, помогнали на много хора да оптимизират времето, което прекарват в популярния уебсайт.

Негова е идеята социалните мрежи да бъдат използвани по начин, помагащ на потребителите да изживяват повече щастие в комуникацията помежду си. Участвал е в създаването на различни медийни, търговски и социални онлайн платформи у нас и в чужбина, съосновател е и на Агенцията за социални медии „Онесто”.

Прочетете още: А може би пък Фейсбук е полезен

Любопитното заглавие е на пазара едва от няколко дни и се разпространява от издателство Colibri. Предлагаме ви кратък откъс от него.

„Животът е безкрайна верига от причини и следствия. Мрежата се променя от информационна към социална. Обществото се променя от капиталово към информационно. И ние просто не можем да живеем с навиците от завчера. Този процес не започва с Фейсбук. Той дори не започва с интернет. Той започва в ума.

Интернет е просто инструмент. Инструмент, който осигурява пространство. И в това пространство има много неща. Някои са по-малки, други – по-големи. Някои блестят по-ярко, други почти не се забелязват. Има и такива, дето са странни и неразбираеми, но знаете ли, понякога уебмастърите са странни хора. Сега разполагаме с един обект с огромна „социална гравитация“ и това е Фейсбук. Той не създава нови процеси – просто ускорява съществуващите по невъобразим начин, като ни позволява да видим нещата от друг ъгъл. Точно заради тази гледна точка Фейсбук промени всичко. Светът никога вече няма да е същият. Социалната мрежа е цял един нов живот. Уж е същият като ежедневния ни живот, но все пак е някак различен. И изцяло от нас зависи как ще го изживеем.

Сигурно вече не си спомняте как започваше денят ви, когато Фейсбук го нямаше. По-добре да свикнем с това. Той наистина е огромен „рефреш“ за обществото. Презареждане на идеалистичните му представи; на неговата способност да се обединява; на потребността му от добронамереност, щастие, споделяне, съчувствие, плурализъм, съпричастност; на способността му да разсъждава ясно; на желанието му да бъде свободно. Фейсбук комуникацията е безценен дар, тя е нужна на обществото така, както е нужен непобедимият порив на човека да открива красивото и в грозното, да вярва в любовта дори когато тя не съществува.

Фейсбук е специален ключ, предназначен да отключва една от вратите на „социалното пространство“. Какво ще открием зад тази врата, предстои да разберем, тъй като вратата е голяма и се отваря бавно. Много е важно по време на този процес да не си слагаме пръста там, където вратата скърца. Но за да стигнем това ниво на „социална сигурност“, не е достатъчно да бъдем добри в комуникацията. Нужно е да бъдем добри във Фейсбук комуникацията.”

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар