Като бенефис ти припомняме най-известните произведения на композитора.

Италия е музика - от оперните театри и салони, до каналите на Венеция и китните заведения в Тоскана. Накъдето и да се обърнеш, звучи музика, хората пеят... Изобщо в Италия всичко върви по ноти. Но след Верди, Доницети и Пучини, които владеят оперния жанр, Нито Рота е композиторът, завладял света на киното с типично италианския привкус на музиката си.

Роден в семейството на музиканти, Рота още веднъж доказва (без да иска), че насърчаването на таланта в детска възраст, е от основополагащо значение. Той учи първо в Миланската консерватория, след това и в Римската, а по-късно печели стипендия за Института "Къртис" във Филаделфия, където учи диригентство при Фриц Райнер. Връща се в Милано, където получава академична степен по литература в Миланския университет. Директор е на Лицео Музикале в Бари от 1950 до 1978 г. Но отвъд дипломите и титлите стои музиката, която е разпознаваема и днес. Необходимо е само да си спомним за някои култови заглавия на филми като "La dolce vita", "8 1/2", "Casanova", "Romeo and Juliet" и разбира се "The Godfather".

Звездният актьорски състав на "Кръстникът" на Франсис Форд Копола.

Нино Рота често работи с Фредерико Фелини. Между тях вероятно има страхотна симбиоза, защото откриваме десетки заглавия на режисьора, чието музикално оформление е писано от Рота. Сигурно вече си представяш прословутата сцена на фонтана "Треви", в която красавицата Анита Екберг, облечена в елегантна черна рокля, която подчертава гърдите и разкрива хубавите ѝ крака, влиза във фонтана и кани при себе си Марчело Матрояни - още един от великите артисти на Италия.

Да, животът наистина е сладък там или поне във филмите на Фелини. И естествено, не можем да останем равнодушни към съвършената музика на Нино, писана за "Кръстникът". Тя му носи и "Оскар" през 1975 година, малко преди да ни напусне това величие. За 67-годишния си живот, Рота оставя неповторимо музикално богатство и съвсем заслужено то превръща автора си в класика във филмовата музика, също и в лицето на Италия пред света за 20 век, а защо не и на днес.

Предлагаме ти няколко от най-добрите произведения на Рота, с които да си спомниш и големите заглавия в киното.

 

 

 

 


Автор

Ирен Петрова е магистър по онлайн журналистика и поет. Освен това се интересува страстно от балет, опера, театър и литература. Вярва, че пишещият човек, независимо от това какво пише, трябва да е честен пред себе си и пред листа. И да казва истината. Това убеждение ѝ донася специално отличие от Фондация "Васа Ганчева", за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата.

Напишете коментар