Исландия: цвят и необузданост

На другия край на Земята е тихо. Само за влюбени. Тук е домът – никога търсен, студен на градуси, но топъл на чувства. Където цветът не угасва дори и в сивите дни. Исландия рисува невиждани шедьоври, защото единствена притежава най-яркото зелено, най-призрачната мъгла и най-сините реки. 


Чудиш се къде попадна - от едната ти страна каменисти пейзажи, от другата безкрайни лавандулови полета. На Луната ли си или сред обаянието на летни цветя? Но не питаш, защото каквото е да е това място, усещаш присъствието си тук правилно. Търсиш погледа ми, за да споделиш мълчаливото си вдъхновение. Но аз го познах още преди теб по окорването на очите ти и неспособността ти да направиш поредната крачка. Остров, ухаещ на воля и независимост, е Исландия.  Обикваш я при първия сблъсък със силния вятър. Затова те доведох – ти цениш свободата повече от любовта. А тук не можеш да бъдеш друг освен свободен.

 Пяната на океана мие черните брегове, издигат се страшни вълни. Не е трудно да разберем защо тук хора се разделят с живота си – водата ласкае и съблазнява умело,  протяга в дъжда мътна ръка, втълпява, че принадлежиш в недрата й.

Исландия
сн. - Радослава Влайкова

Фауната е дива, но гостоприемна, усмихва се и споделя с нас мистериите на своя северен дом. Кой би предположил, че тук ще намериш нова утеха, топлина, по-силна от тази на колоритния Юг? Къпеш се в дима на горещите извори, търсиш камъчета по дъната на реките и знаеш, че дори да си тръгнеш, ще се връщаш винаги. Дори и само в мислите.

Исландия те белязва неусетно с вулканична целувка, оставя ти спомен, който сякаш си имал още преди да се родиш. Намираш се, виждаш се такъв какъвто си… и въпреки че това ти звучи като огромно клише, знаеш, че в страната на леда и огъня всъщност клишета не важат. В пещерите се крият топли езера, а по стръмните скали водопади. Всичко е сурово, неподправено, тук е най-чистата истина.

Исландия
сн. - Радослава Влайкова

Вековните глетчери ти спират дъха. Чувстваш се малък, опитомен, но някак все още свободен, окрилен. Не ти е позволено да покориш всяко кътче, но тези стари територии са толкова примамливи точно защото пазят частица от себе си в тайна. Колкото и да щракаш, обективът е неспособен да хване това, което виждаш с очите си. Зарязваш снимките – важно е чувството, обземащо те при вида на природата. Изпълваш се с хладния въздух, напояваш се с исландския дъжд, за да попиеш и запазиш в себе си непорочността.

Казвали са ти колко враждебен е Северът, как ще те прогони със студ и мрак, колко е трудно да оцелееш край него. Ала ти виждаш в този Север приятел, останал непрозрян от туристите, почти ослепял от светкавиците на фотоапаратите, но притежаващ невъобразима сила. Вървиш по земя, докосвала нозете на викингска история и борби за независимост. Гледаш навсякъде тишина, а в недрата бущува енергия, така буйна и могъща, че вае с лекота чутовни феномени на повърхността. Виждаш я в страстното падане на водите и разбиването на вълните в брега. Чувстваш как те зарежда с виталност докато бягаш по черните пътища, как те гали докато потъваш в гъстите цветни полета.

Исландия
сн. - Радослава Влайкова

Исландия е всеотдайна. Тя има и дава всичко. В прегръдките на нейните ледникови лагуни и величествени каньони можеш да си щастлив, а всяка друга потребност ще стане излишна.

С теб твърде често говорим да останем тук, където тя разбира всяка наша грешка и не съди дотук направените ни избори,  където сякаш тя е отредила места само за нас. Разходките край пристанището на Хусавик ни вдъхновяват и за пръв път мечтаем да живеем далеч от космополитния град. Миризмата на риба, студ и море е вече неразивна част от нас, станали сме примитивни, но в същото време и по-цивилизовани. Фиордите на Акюрейри ни убеждават как наистина  принадлежим заедно и точно тук – в най-северните точки, по китните улички с кафенета и книжарници, близо до коледните музеи и скалите, наподобяващи животни.

Исландия
сн. - Радослава Влайкова

А Рейкявик ни влюбва наново… Малък град с голямо сърце. Пъстър и весел, с тайна привързаност към меланхолията. Където се таят волята и поривът за пълна свобода, а всяка лудост е добра идея. Тук не съществува морал, не съществуват неписани закони – никой няма нужда от тях, защото всеки бива уважаван, приет. И никога няма да се почувстваш сам, защото намираш общ език на всеки ъгъл. А в дъждовните дни усмивките са още по-широки.

Исландия
сн. - Радослава Влайкова

И ние обичаме Исландия истински точно заради това. Обичаме колко е сурова, освободена, непроменяема и непозволяваща да бъде притежавана. Разбираме, че магистралите и небостъргачите са излишни, а комерсиалността невъзможна. Потенциалът за пълно щастие тук е най-висок, а шансът на живеем в поезия – задължителен.

Радослава Влайкова

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни