Живеем в ерата на филмите за супергерои, където каквото и да се случи, накрая "добрите" побеждават. Или почти винаги. Тук обаче не става въпрос за герои с магически оръжия или такива надарени със свръхсили. Не, става въпрос за нещо съвсем различно.

Запознати или не с комиксовата култура, всеки един от вас е чувал за Жокера и е виждал различни негови интерпретации, били те филмови, анимационни или дори най-обикновени снимки. Където е Батман, там е и Жокера!

Самостоятелният филм за Жокера именуван просто, ясно и кратко "Жокер", ще гледаме тази есен. В главната роля ще видим не кого да е, а номинирания за "Оскар" Хоакин Финикс. Това автоматично вдига летвата с очакванията до небесата. Артър Флек е името на изпадналия в душевен катарзис стендъп комик, изигран от Финикс, преди нещо в живота му да го накара да преосмили всичко и да разбере призванието си. Въпреки думите на майка му "усмихвай се и носи радост в света", Артър разбира нещата по съвсем различен начин и полудява с всеки изминал ден, докато накрая не се превъплащава в легендарният злодей.

Жокер
Хоакин Финикс като Артър Флек

Филмът е режисиран от Тод Филипс, а към актьорският състав ще видим още Робърт Де Ниро (да, няма шега, няма измама), Зази Бийтс (Дедпул 2), Франсис Конрой ("Шест метра под земята"), Брет Кълън и още познати лица от големия екран. Няма много детайли около сюжета, но филмът е сравняван със заглавия от ранга на "Шофьор на такси" (филм на Мартин Скорсезе с участието на Робърт Де Ниро). Първоначално Скорсезе беше и изпълнителен продуцент, може би това също играе важна роля за цялостното усещане на филма, кой знае?

Трейлърът на лентата загатва мрачна и доста по-реалистична обстановка, в сравнение с повечето комиксови филми, които сме свикнали да гледаме. За първи път ще видим Жокера като главното действащо лице, а не като този, който винаги обърква плановете на Батман. По-наблюдателните могат да видят и Жокера в контакт с малко момче. Дали пък това не е Брус Уейн? Съвсем възможно е, имайки предвид, че действието ще се развива през 80-те, както и това, че Брет Кълън ще влезе в ролята на Томас Уейн.

 

Всички знаем на какво е способен Хоакин Финикс влизайки в роля, въпросът е ще бъде ли неговият Жокер също толкова запомнящ се, както този на Хийт Леджър от "Черният Рицар“ (2008), за който посмъртно получи "Оскар" за ролята си.

Красивото в тази роля е, че дава свобода, тъй като Жокера има множество различни индивидуалности в комиксите, част от които сме виждали вече: гангстер (Джак Никълсън), любител на хаоса (Хийт Леджър) и лунатик (Джаред Лето).

Поне можем да бъде сигурни, че ще отмие лошия вкус от Жокера на Джаред Лето в "Отряд самоубийци“.

Споменавайки „Отряд самоубийци“, по предварителна информация "Жокер" няма да бъде свързан с филмовата вселена на DC, а ще бъде самостоятелен проект. Цялостната атмосфера, която ни предлага трейлърът сам по себе си, е коренно различна от това, което Warner Bros. и DC ни предлагат в последните години.

Жокер
"Жокер"

Все още не е ясно, дали филмът ще ни покаже единствено произхода на известният комиксов персонаж или ще се стреми към трилогия. Същото важи и за предстоящият през 2021 The Batman, който ще бъде дело на Мат Рийвс ("Възхода на планетата на маймуните" и "Войната за планетата на маймуните").  По последна информация, избран за ролята на Батман е Робърт Патинсън, което колкото е странно, толкова е и интересно, съдейки по изключително добрата му работа през последните години. The Batman също ще ни представи маскирания герой като дететктивът, когото познаваме от комиксите. Отделно знаем, че Мат Рийвс ще сблъска "прилепа" с не един, а няколко члена от неговата галерия със злодеи, но това е друга тема, която ще обсъждаме тепърва.

Достигаме и до тема за размисъл. Възможно ли е "Жокер" и The Batman да поставят началото на бъдещ общ проект, където ще видим отново любимите ни образи лице в лице? Ще почакаме и ще разберем.

С нетърпение очакваме да видим какво са ни приготвили Тод Филипс и компания на 4 октомври.

Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар