За Рим казват, че само той може да бъде равен на Париж, и Париж може да бъде равен само на Рим. По величие и красота да, но по дух се различават. В Рим може да вдишате историята във всеки камък. Една разходка покрай Колизеума е достатъчна, за да се пренесем в света на римляните, времената на гладиаторски битки и римското величие. Преминавайки през Форума – средището на обществения живот в древен Рим, ще се пренесем в сърцето на римската цивилизация.

Снимка: Георги Симеонов

Оттук поемаме към красивия площад Венеция, а след това по малките улички, за да усетим чара на съвременен Рим. Достатъчно е да се оставим сетивата да ни водят из безбройните улички и големи площади, за да се насладим на атмосферата. Уличните музиканти ще ни донесат романтика и ще ни поддържат настроението по време на разходките по Пиаца Дел Пополо (Piazza del Popolo), Навона (Piazza Navona)и Република (Piazza della Repubblica).

И както се разхождаме из уличките, пред нас се разкрива величественият Фонтан ди Треви (Fontana di Trevi). Няма да пропуснем възможността да му се насладим, грабваме един неустоимо вкусен сладолед (до Фонтана продават едни от най-вкусните италиански студени изкушения) и се настаняваме из множеството туристи да съзерцаваме красотата на фонтана. Преди да тръгнем хвърляме една стотинка за късмет в студената вода и потегляме към следващата забележителност.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Денят беше изморителен, но се насочваме към Испанските стълби (Piazza di Spagna), с последни сили ги изкачваме и се настаняваме за една дълга почивка, в която да отправим поглед към множеството около нас, което пъпли по площада и уличките.

Да посетиш Рим и да не видиш Папата важи с пълна сила, затова отиваме във Ватикана. И макар да не срещнем Папата, ще се потопим във втория най-посещаван музей в света.

Снимка: Георги Симеонов

Тук може и цял ден да ни се стори недостатъчен, за да се насладим на произведенията на изкуството, впечатляващи с броя и разнообразието си. Сред тях изпъква египетският музей с мумиите и саркофазите, дългата галерия с изящни географски карти и разбира се Сикстинската капела, където задължително търсим сред безбройните фрески по тавана да зърнем „Сътворението на Адам“ от Микеланджело.

Снимка: Георги Симеонов

Отправяме се нагоре, към купола на Базиликата Свети Петър, за да погледнем от птичи поглед Ватикана, и сме впечатлени. Точно колкото и от самата Базилика, изпъкваща с красотата и големината си, истински шедьовър.

Ще завършим нашата разходка в Рим с една малка, портокалова градина (Giardino degli Aranci) и вече не ни се тръгва от тук.

Снимка: Георги Симеонов

Малките портокалови дръвчета на фона на величествените средиземноморски борове, които впрочем красят цялата столица, придават необяснима енергия на това място. Цигуларят оглася парка, ние седим и се наслаждаваме на пейзажа – Рим е в краката ни. И сме влюбени.

Ако ви хареса тази разходка, ето и няколко трика за улеснение:

-Резервирайте предварително билети за Ватикана, за да избегнете огромни опашки и чакане, което ще отнеме от безценното ви време да се насладите на Рим.

-Качете се на купола на Свети Петър, за да обхванете целия Рим с поглед и сърце.

-Ако искате да посетите Вила Буркезе (Villa Borghese), запазете билети поне месец по-рано. Местата се изчерпват бързо.

-Ако обичате тирамису, непременно се отбийте в Помпей (Pompi).

-Винаги питайте за цената, преди да си поръчате в ресторанта, за да не ви излезе солено.

Автор

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Напишете коментар