"Опасен чар" е български игрален филм от 1984 г., с Тодор Колев в главната роля. Филмът е сниман във Варна и бързо предизвиква фурор сред зрителите си, най-вече с култовата реплика: "Куче касичка".

Продукцията е с режисьор Иван Андонов, прочул се с "Дами канят" (в главната роля Стефан Данаилов) и няколко анимационни филма, сред които "Есперанца". Оператор на "Опасен чар" е Пламен Вагенщайн, от известната кино фамилия Вагенщайн.

В продукцията участва плеяда от обичани български актриси: Невена Коканова, Надя Тодорова,  Татяна Лолова.

Филмът разказва за измамник, който с "опасния си чар" омайва социалистическите госпожи, тогава другарки, и им измъква пари и имущество. Главният герой Орловски, измамникът, чиято роля е поверена на Тодор Колев, има своя прототип в реалния живот. Това е опитен мошеник, който се представя за държавен служители и иска подкупи от предприятия, дори от свинарник.

Заради провинения, истинският престъпник, по прякор Баро, е задържан, съден и лежал в затвора. Затова точно "Опасен чар" е посветен на 40 години от създаването на Народната милиция.

Орловски успява да измами учителка и стара мома, дъщеря на нелегален търговец на детски стоки. Героят на Тодор Колев и толкова ловък, че успява да омотае с предложения за брак, поредица от жени. А когато милицията напипва следите му и го "настига", в опит да го хване, той се обява за умрял и разлепя свои некролози.

Комедията е на Иван Андонов и прекрасна, весела, малко тъжна и много поучителна. Поуките за реалния живот са много, като тези да не се доверяваме на външния вид изцяло, да не допускаме непознати прекалено близо до себе си и да бъдем бдителни за упадъчни хора.

"Опасен чар" е интересен опит да се открият недъзите на социалистическото общество в Народна Република България, като целта е да се разобличат и изкоренят вредните навици на народа.

Филмът от 1984 г., все още разсмива малки и големи зрители, като днес се е превърнал в българска кинокласика, която с удоволствие потребителите купуват и на DVD, за да я имат за себе си, в колекцията си.

Други популярни филми, снимани във Варна, са "Комбина", "Васко да Гама от село Рупча".

Автор

Аз съм Мая Джамбазова и съм дългогодишен автор в онлайн издания. Обичам котки, весели чорапи, хубави книги. Но истинската ми страст е киното. Обожавам старите български филми, но и съвременните родни продукции, предназначени за големия екран.

Напишете коментар