Новият филм на режисьора Ю Несбьо разказва историята на детектив Хари Хуле, който тръгва по следите на сериен убиец, познат на хората като Снежния човек.

Филмът е екранизация на седмата книга от поредицата на автора “Случаите на инспектор Хари Хуле” и именно елементът на ужас я прави толкова специална. Публикувана през 2009, 12 години след първата от тази поредица “Прилепът”, тя проследява историята на известен зависим от алкохола детектив. В ролята на Хари можем да видим познатия на всички Майкъл Фасбендър, чиято завладяваща игра наистина помага на зрителя да се потопи във вселената на инспектора и да погледне света през различна гледна точка. В актьорския състав влизат още Вал Килмър, Шарлот Генсбур, Kлои Севини и други известни холивудски актьори. Режисьор е Томас Алфредсон, който умело успява да пресъздаде атмосферата на потъналия в зима Осло, разтърсен от убийствата на млади жени, и да накара публиката да реагира на случващото се - било то със смях или с ужас. Филмът наистина успява да задържи зрителя под напрежение до самия край и да те накара да очакваш още, докато се потиш и с потрес гледаш как навън вилнее страховит убиец.

В началните кадри на филма виждаме малко момче, което се бори с тежкото си детство и семейни проблеми и това се оказва наистина ключово за откриването на мотива на убиеца. Прехвърлянето на зрителя от кадри в момента, заплетени дълбоко в предисторията на героите, въздейства по невероятен начин и те оставя в константно чувство на съспенс. Когато Хари Хуле разбира за масовите убийства, заедно с новата си асистентка Катрин (Ребека Фъргюсън) поемат по една опасна пътека, от която зависят не само техните животи, а и тези на хората, които обичат. А когато откриват, че са замесени и високопоставени лица в норвежкия бизнес като Арве Стьоп (Дж. К. Симънс), нещата поемат нов обрат и залозите са изключително високи.

 

Макар жанрът да изглежда доста привлекателно, този психологически трилър, който включва елементи на ужас, не е за всеки вкус - не защото не е добър, а защото едва ли би допаднал на нормалния зрител. Въпреки добре написания сюжет и брилянтния актьорски състав, този филм не е от тези, които биха се харесали на всеки. Ако обаче искате да си тръгнете наистина разтърсени, зашеметени, ужасени и искрено удивени от човешката природа, тогава грабнете едни големи пуканки и тръгнете и вие по стъпките на Снежния човек.

Филмът е в кината от 13 октомври.

Автор

Мечтател по душа, който обича пътуванията, джаза, хубавата храна и изкуството във всичките му форми. Оценява добрите филми и красивите неща в живота. Живее, за да твори.

Напишете коментар