Беше ме страх да отворя „Опазено“ (изд. "Думите") поради две причини. Първата, както знаете от предходната ми статия, съм голям фен на поредицата и имах наистина завишени очаквания. А когато имаш такива, често биваш разочарован. Втората причина е, че започна ли я, ще свърши и това е. Край. Няма повече Марко и Неда.

Както и да е, не се стърпях и още същия ден, в който я получих, я прочетох. За моя радост първата причина се оказа нелепа. Не само, че не се разочаровах, а даже бях замаяна от красотата на книгата. Да, книгата е красива и то не заради прекрасната корица, шрифта или нещо друго, а заради чудесната история в нея.

Обичам книги, в които има толкова много мисъл и положено старание до най-малката подробност. От заглавната страница на първата книга, до последната точка в „Опазено“, всичко е изпипано прецизно.

В последния сезон четем за развоя на всички събития, случили се в предходните години. Изяснява се всяко действие, всяка интрига, заплела се в другите две книги. Разбираме съдбата на любимите ни Марко и Неда и продължаваме да треперим над любовта им, научаваме развоя на войната между самодивите и овчарите, кой ще владее тайнствата и благата на земята ни… Няма да издавам подробности, няма да преразказвам сюжета, но трябва да знаете, че Искра Урумова е талантлив писател, уловила е емоции между страниците, които ще искате да изживеете. Ще завидите на главните герои, ще ви липсват, когато приключите с четенето.

Но колкото и да ми е мъчно, че поредицата приключи, трябва да призная, че завършекът е съвършен. Историята прави своя пълен кръговрат и там, на Еньовден, придобива смисъл и цялост.

Всеки трябва да се докосне до магията, която е създала авторката. И нека всеки изживее своята приказка!

Автор

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Напишете коментар