"Трагедия от грешки" в Старозагорския драматичен театър


Драматичен театър „Гео Милев“ отново ни дава възможност да се срещнем с великия Уилям Шекспир. Този път на сцената ще видим една от най-известните му трагедии – „Крал Лир“, която оживява под името "Трагедия от грешки". В неговата роля, или по-скоро в кожата му, влиза самият режисьор, актьорът Ивалин Димитров. Казвам „влиза в кожата“, тъй като играта му е безпогрешна. Конфликтът, който се разиграва в душата на героя, е осезаема в изпълнението му. Изпепеляващата ярост при спречкването му с най-малката и най-любима дъщеря, нравственото му израстване, след като разбира грешката си, борбата със себе си и със срама си, лудостта, разкаянието… Всички важни акценти от пиесата на Шекспир и от живота на краля, метаморфозата му в обикновен човек, режисьорът ни поднася с неговия прочит, драматичен и  докосващ зрителите.


Има сцени, които те карат да притаиш дъх. Има и такива, които те разсмиват с глас. За това чувство се грижи шутът, който в творбите на Уилям Шекспир играе важна роля. Точно такава е и в тази постановка - разумът и истината, облечена в шеги и песнички. Неизменно следва господаря си, показвайки му грешките с прямотата си. Няма да е пресилено, ако кажа, че съм изключително впечатлена от шута на Иван Калошев.

Разбира се, спектакълът нямаше да е същият, ако го нямаше зрелището, което сътворяваше синхронът между музиката и светлината, костюмите и хореографията. Още в самото начало, при вдигането на завесите, вниманието ти се приковава на сцената чрез тях. Присъстващи и на финала, „танцът“ им вкарва пиесата в рамката на впечатляваща постановка.

Ивалин Димитров е събрал гения на Шекспир и ни го предава от сцената с великолепната игра на Светла Тодорова, Миленка Сотирова, Мария Пенчева, Илина Илиева, Ивалин Димитров, Иван Калошев, Ивелин Керанов, Илчо Димитров, Тодор Тодоров, Цветомир Черкезов, Жоро Райчев, Стефан Борисов. Изреждам поименно актьорският състав, защото заслужават почит и адмирации.

Какви други интриги и конфликти се разгръщат в пиесата, вижте сами. Спектакълът ще се играе  на 19 март, а премиерната му дата беше 20 февруари.

Мария Стоянова

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни