Красимир Костов за древната индианска церемония, която лекува душата и тялото.

За пръв път чух за Темаскал, древната индианска церемония, която най-лаконично би могла да се опише като „парна баня за душата“, преди няколко месеца. Интересно бе, че различни хора започнаха да ми говорят за практиката и за преживяванията си по време на нея паралелно и не ми трябваше много време да се озова в сгушеното селце край Ботевград, където група родни ентусиасти (сред които психолози, културолози, журналисти или просто последователи), начело с Красимир Костов, провеждат периодично различни видове Темаскал.

Разнообразието от желаещи ме удиви: хора на най-различна възраст и с различни занимания, чужденци, майки, младежи, дори един истински турски дервиш. Сядаме около ритуалния огън и Краси започва да ни въвежда.

„Най-важно е Намерението, с което влизаш“, обяснява той, а аз все още не мога напълно да схвана значението на тези думи. Раздава на всеки по щипка тютюн – средството, чрез което индианците са комуникирали с висшите сили и духове, и ни инструктира да го хвърлим в огъня, изказвайки на ум своето намерение. Правим го. След това биваме поканени в напълно изолирания от външния свят Темаскал.

Нареждаме се, а нажежените до бяло камъни се внасят в центъра, заливат се със студена вода и се посипват с южноамерикански билки и благоухания. Вратата се затваря и пътешествието започва. Не бих могла да дам универсално описание на преживяването, което последва, защото то е строго индивидуално за всеки, и наистина, както предупреди Краси, много зависи от Намерението. Лично мен Темаскал ме обели като лук: люспа по люспа наслоени страхове, предразсъдъци, остарели вярвания, безпокойство. Бях като момичето от онази приказка, в която преминава през различни реки: първо черна, после червена, зелена, синя, докато не стигне златната.

Излязох чиста – вътрешно и външно и осъзнах какво има предвид водещият. Останалите ще ти разкажат други истории. Срещам се с Красимир половин година по-късно, за да си поговорим за това изключително интересно свещенодействие. Тук е момента, в който ще ти подшушна че и ти може да се запознаеш, по време на Международния фестивал на етнографския филм, в рамките на който, ще изнесе беседа за всички заинтересовани, така че запомни: 16 ноември, 15 часа, Конферентна зала, СУ.

Кой е Красимир Костов извън Темаскал?

Съвсем нормален човек. Завършил езикова гимназия, Магистър икономист от Стопанската Академия в Свищов, който професионално се занимава с продажби и в момента ръководи отдела в българска софтуерна компания.

Кога и къде за пръв път узна за Темаскал?

Преди около 5 години. В близост до София се провеждаше церемонията и там за пръв път преживях ритуала.

снимка: архив Красимир Костов

Как се почувства?

Първата церемония се чувства така, като много други първи неща - вълнуващо и незабравимо. По време на тази церемония навлязох дълбоко в дебрите на собственото си подсъзнание и успях да открия корена на проблемите, които исках да разреша лично за себе си. Този процес не е непременно приятен - дори напротив. Съпроводен бе с изблик на различни интензивни мисли и емоции. В края усетих как "товарът падна от плещите ми ". Тогава дойде лекотата и радостта, дойде и осъзнаването на други аспекти в моя живот.

Казват, че отровата е сладка в началото и горчива накрая, а медицината е горчива в началото и сладка накрая. Това бе точно описание на това което се случи с мен. Това бе и осъзнатото ми стъпване на този път.

Имаш ли учител, който те въведе във философията на тази древна свещена практика?

Моят учител всъщност е мой много добър приятел и съмишленик. Казва се Алфонсо Перез „Теноч“. Роден е в Мексико и прекарва повече от 40 години в резерватите на Северноамериканските индианци (по-конкретно Лакота). Вече на повече от 70г. Той ще учуди всеки с жизнеността и работоспособността си. Въпреки, че някои обичат да го наричат „Маестро“ или „Шаман“, той по-скоро би се засегнал от такава категоризация. Говори за себе си като „културен работник“ и на пръв поглед може да не направи особено впечатление на твърде духовен човек.

снимка: архив Красимир Костов

Къде се срещнахте?

В България, но след това продължих да работя с него и в Испания, където той ръководи големия ритуал Танц на Слънцето, заедно с представители от Северна и Южна Америка. Те от своя страна също водят Темаскал и други церемонии. Трудно можеш да срещнеш толкова много представители на различни общности на едно място.

Алфонсо живее в Мексико, където е председател на Международна културна фондация Camino Rojo (Червения Път). Там осъществяват различни проекти. Организират се Темаскали в училища и местни общности. Организират се церемонии и фестивали. Фондацията е може би най-важният орган на местна почва, в борбата за промяна на Конституцията в посока установяване на правата на племенните народи да практикуват своята култура.

Самият ти бил ли си "на място" в Южна и Северна Америка?

Не съм бил "на място", но мястото всъщност са хората - те са основните носители на знанието. Общувал съм и съм участвал в Темаскали и други церемонии именно с такива хора.

Българската действителност не винаги позволява да прелетиш океана,  но имам намерение за пътуване в Северна Америка и Мексико.

снимка: архив Красимир Костов

Защо реши да въведеш церемонията в България, какво те подтикна? Всъщност, ти ли си първия?

Въвеждането на церемонията в България беше естествено продължение на работата, която бяхме свършили до тогава. Индивидуална и групова. Освен това, ние преминахме през определена инициация от различни ритуали, която продължи четири години и така ни беше разрешено да провеждаме церемониите. Държа да отбележа, че аз не съм едноличен представител или носител на тази форма. Аз съм част от една група съмишленици, за които този път е начин на живот и без които, нищо нямаше да бъде възможно. Темаскали в България са провеждани за по-затворени групи в миналото. Може би ние сме първите, които успяха да направят Темаскал достъпен за повече хора.

Темаскал става все по-популярна дума у нас, но все още много хора, не могат да схванат същината – би ли ни разказал от първо лице  какво е Темаскал?

Темаскал е едно свещено пространство, където всеки има възможността да отговори на съкровени за него въпроси, да формулира и даде сила на определено свое намерение или молитва за себе си, близките си... Темаскал е място, където си спомняме за основни принципи и ценности на уважение съпричастност, толерантност и мир между хората.

За хора, които нямат „духовни търсения“ Темаскал е една прекрасна превантивна медицина. Благоприятните ползи за организма са неизброими. Уникалната комбинация от висока влажност и висока температура създават среда, която е полезна е за кожата, дихателната система, кръвообръщението; спомага за изчистване на тежки метали от организма; изключително полезен при т. Нар. „женски проблеми“; безплодие; подобрява флуидността на кърмата; алкализира кръвта...

Може ли да опишеш и етапите от самата церемония?

Всъщност, церемонията започва от момента в който човек реши да участва и се простира във времето след провеждането на самия ритуал. Затова е важно човек да наблюдава света около себе си с малко повече внимание в тези моменти.  Темаскал е кулминацията или видимата част от айсберга на този процес на вътрешна трансформация.
Самата церемония има 4 части съответстващи на посоките на света, на елементите, на етапите на човешкия живот, сезоните...  Във всяка една от частите на церемонията, в Темаскала се внасят нагорещени камъни и вода. Всяка една част има определен смисъл и носи различни усещания и осъзнавания. Всяка „врата“ приключва след като водата бива излята върху камъните и вратата бъде отворена за следващия етап.

снимка: архив Красимир Костов

Защо е важно човек да остане до края?

За да превъзмогне и преодолее собствените си страхове. За да започне да възпитава сила и кураж у себе си. За да осъзнае, че не е сам и има подкрепа. Не на последно място, от уважение към себе си и всичко и всички около него.

А кой не успява?

Всъщност, няма неуспели. Това е едно преживяване, което да донесе по-задълбочно разбиране за себе си. Понякога човек има нужда да не успее, за да си позволи да успее в бъдеще. Решението да останеш е също толкова трудно, колкото решението да излезеш и всеки от нас уважава това решение.

Ще задам въпроса, който задава почти всеки, който има желание да се потопи в това приключение за пръв път, но все още има съмнения – колко е опасно, колко е страшно, много ли е тежко?

Не е опасно и не е страшно. Може да бъде тежно, но не непреодолимо. Във всеки един момент, в който човек смята, че му е прекалено тежко, той е свободен да каже това и вратата ще бъде отворена за да влезе свеж въздух и, ако реши, той ще може да излезе. Въпреки определената форма, човек е свободен.

Стигало ли се е до някакви случаи на екстремизъм, непоносимост?

Случаите на екстремизъм се свеждат до провеждането на Темаскал през януари при минус 15 градуса, 4-часов Темаскал и може би твърде звучното понякога изразяване на вътрешни процеси на някой от участниците. (смее се)

снимка: архив Красимир Костов

По какъв начин Темаскал може да преобрази живота? Може ли да ни разкажеш за някои положителни случаи с посетители и последователи на церемониите, които водиш?

Вече имаме няколко бебета, появили се след Темаскал. Наричаме ги „темаскалени бебета“ и майките споделят усещането, че именно Темаскал е помогнал за това. (Нямам предвид че са зачевани в Темаскал, хаха). Свидетели сме също на не един случай на успешно справяне с депресивни състояния. Случаи на взимане на кардинални решения в нечий живот. Един приятел реши да промени държавата на местожителство и месторабота след дългогодишна апатия и безработица.  Случаи на подобрение на онкологични състояния. Темаскал е магия и примерите са ежедневни.

Темаскал НЕ е за....

Темаскал не е за хора, които не са склонни да погледнат на света с други очи. Темаскал не е за хора, които не са толерантни и не приемат другия. Темаскал не е за консуматори. Темаскал не е за хора с епилептични пристъпи. Темаскал не се препоръчва на хора със сърдечно-съдови болести.

За място на церемониите сте избрали китно селце край Ботевград – защо там и изобщо от какво значение е локацията?

Локацията е важна от гледна точка на достъпност. По случайност това място ни бе предоставено от бабата и дядото на моята приятелка.

Тествал ли си други древни индиански/ шамански/ източни ритуали и церемонии? Какви?

Участвал съм в множество церемонии между които: 

Церемонии с медицини и различни шамани от Северна и Южна Америка.

Церемония на т нар. „Лула на мира“ или  „Чанупа“.

Церемония Търсене на визия.

Церемония Танцът на слънцето.

По какъв начин би убедил човек да се тества, ако все още има съмнения?

Старейшините преди са се шегували с едно предизвикателство към хората, които участват за пръв път в Темаскал. Предизвикателството е било всеки да се помоли за нещо, което желае, но не вярва че може да се случи. По същия начин и ние предизвикваме хората за пръв път. След това с радост наблюдавам как хората идват повторно и споделят с почуда, как желанието им се е сбъднало. Не по начина по-който са си го представяли, но в крайна сметка резултатът е бил налице. Затова внимавайте какво си пожелавате в Темаскала.

Автор

Мартина е едно от градските момичета в екипа на VIBES. Мистериозна, загадъчна и интересна, Мартина може с часове да ви разяснява подробности за indie киното, качествената музика и потайностите на градския живот. Позволете й да бъде ваш гид и уверяваме ви - няма да съжалявате.

2 коментара

Напишете коментар