Може би няма да е грешно, ако кажем, че преди 20 години Тайланд звучеше като екзотично място на края на света, което масовият българин дори не си представяше, че може да посети. За наше щастие, в последните години пътуването по света стана възможно дори и за хора с по-ниски доходи, което може само да ни радва, защото всяка среща с чужда култура ни обогатява по начин, който трудно може да бъде описан с думи.

Един от най-добрите начини да прекараме предстоящите студени дни, които неминуемо идват с настъпването на есента и зимата, е да ги стоплим с посещение на дестинация, благословена с вечно лято.

Избираме Тайланд.

Екзотичната страна е толкова различна от България и Европа, че всичко в нея ни привлича. Ще посочим няколко примера:

Храната

Коренно различна от нашата. В менюто на тайландците лютото и подправките са на сериозна почит и повярвайте ни, тяхното пикантно няма нищо общо с нашето пикантно, затова внимателно помислете, преди да отхапете голяма хапка от люто ястие.

Морската храна също се радва на сериозен интерес и идва направо от морето, езерата и реките. Обработват морските дарове по по-различен начин от този, който познаваме, но това няма да ви разочарова.

В никакъв случай не пропускайте да опитате и местните плодове, сред които гуава, личи, дуриан, манго и други.

Пазарите

Колоритни, шумни, разнообразни, пленителни. Цените невинаги са фиксирани и е напълно в реда на нещата да се пазарите за стоките, които искате да закупите. Освен това на място се приготвят и предлагат храни, така че ако имате достатъчно смелост, можете да опитате пържени хлебарки и скакалци, традиционни ястия с месо от гълъб и други.

Цветните дни

Безспорно една от най-пъстрите тайландски традиции, вдъхновена от хиндуистките легенди. Или иначе казано: всеки ден от седмицата е даден цвят. Така например в понеделник много хора носят жълто, защото кралят е роден в този ден, а в петък, когато е родена кралицата, дрехите са обагрени в тъмносиньо.

Обичаите

Тайландската култура е наистина разнообразна и коренно различна от нашата. Уважението към другия заема особено важно място, неслучайно наричат Тайланд Страната на усмивките. Един от обичаите, който със сигурност ще ви съпътства през целия ви престой там, е "the Wai". Така, допирайки двете си ръце една до друга и леко покланяйки се, вие ще можете да казвате не само "благодаря", "моля", "здравей" и други, но и да изразявате своето уважение към хората, с които общувате.

Плажовете

Кристално чисти и уютни, те ще оставят незабравим морски спомен у вас. Два от най-популярните плажове в страната се намират на остров Пукет. Това са Патонг и Ката.

Патонг е най-дългият плаж на острова. Пясъкът е мек и бял, водата е чиста и топла, а хотелите и ресторантите по плажната ивица са наистина много. Със сигурност няма да ви е скучно, ако търсите бурен нощен живот, но пък ако сте планирали семейна почивка, по-добре да заложите на друго място.

Като например Ката.

Там ще намерите всичко, от което се нуждаете за вашата почивка, но без шумотевицата и глъчката от множеството хотели и ресторанти, които тук липсват. Плажът е подходящ за сърфисти и за семейства с малки деца.

Можете да резервирате своята почивка на остров Пукет в туристическа агенция "Дари Тур". Цената е 1749 лева и в нея влизат 9 незабравими дни и 8 нощувки, самолетен билет, летищни такси, трансфер от летището до хотела и обратно, нощувка в хотел с 4 чвезди по избор с включена закуска, медицинска застраховка и водач от агенцията. Кликнете тук за повече информация.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар