Тази събота, 6 януари, феновете на Стивън Кинг у нас ще се съберат за най-голямата си среща, състояла се през последните 10 години. Мястото е столичната книжарница "Хеликон-Витоша", а началният час е от 11. Поводът за събитието е посещението на Ханс-Оке Лиля у нас - един от най-големите фенове на Краля на ужаса и основател на най-големия блог за него Lilja's Library. Неотдавна екипът на VIBES разговаря с популярния шведски блогър, а интервюто ни можете да си припомните тук.

Лиля пристига у нас, за да представи антологията "Сияние в мрака" (изд. "Плеяда"), вдъхновена от Кинг и издадена по повод 20-годишнината на блога. Както ви разказахме по-рано, книгата съдържа 12 разказа от 13 автори, подбрани лично от шведския блогър. Първият разказ е от самия Кинг – „Синият компресор“, публикуван за първи път през 1971 в списание, което отдавна не съществува, и не е включван в нито един сборник с разкази от Краля. Следват истории от Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всяка има илюстрация, специално нарисувана от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

Ханс-Оке Лиля е роден през 1970 година и работи в софтуерна компания в шведския град Йоребро. Създава „Библиотеката на Лиля“ през 1996 година, когато е на едва 26 години. В началото публикува само информация от други източници, но впоследствие започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници, посветени на Стивън Кинг, харесван е и от запалените почитатели, и от онези, които тепърва откриват магията на Краля.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар