Тавтология на доброто


Внимание: В този текст се наблюдават сериозни повторения на думата „добро”.

Рождество Христово вече е тук и ден след ден общото настроение на хората се подобряваше. Няма човек, който да не изпита поне малко положителна емоция по време на празниците, а повечето от нас ги чакат с огромно нетърпение.


По повод тазгодишните празници, мислех да напиша втора част на статията с нестандартните коледни филми. Започнах да прехвърлям в ума си подходящи филми, но само един се въртеше из главата ми – “It’s a Wonderful Life”.

Филмът на Франк Капра от 1946 година най-общо разказва историята на един човек, който прави добро през целия си живот. Според мен “It’s a Wonderful Life”e най-коледния филм на всички времена.

Не, това не е, защото действието се развива през зимата.

Не, не е, защото във филма празнуват Коледа.

...Заради темата за доброто е.

Какво би се случило ако един добър човек изчезне от света? Ако никога не се е раждал? Ако изтрием дирята, която е оставил, как би се променил живота на близките около него хора? Какво би се случило с всички, с които е имал вземане-даване?

Използвам израза „вземане-даване”, защото именно това се прави с добрините – вземаш и даваш, радваш се и радваш.

В навечерието на празниците бих искала да вдъхновя и припомня на всеки, който е отворил тази статия, смисъла на Рождество. Без да влизам в библейски детайли – смисълът е да бъдем добри. Все пак празнуваме раждането на едно добро, на идеята за спасение на света чрез добри дела, прошка и любов. Същото може да се изкара като смисъл и от Дядо Коледа. Без значение дали съществува или не – той прави добро и радва малки и големи. Доброто подхранва надеждата. Без добро сме изгубени.

Харесвам повторенията на думата „добро” в този текст. Нека повтаряме и действието „правене на добро”. Не е нужно да е нещо значимо – нека започнем от добро отношение към околните, нека не хвърляме дъвката и фаса си на улицата, нека от малкото градим голямото.

В забързаното ежедневие често забравяме смисъла на доброто. Коледа е семеен празник, време за почивка и равносметка. Докато празнуваме, можем да направим нещо добро за себе си и околните, извършвайки някоя добрина. Подарете усмивка, добра дума, подкрепа. Припомнете си малките-големи неща в живота. Гледайте “It’s a Wonderful Life” и помислете защо животът може да е прекрасен. 

Весели празници и една добра Нова 2018 година!   

Лиляна Георгиева

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни