Възвишение” по романа на Милен Русков тръгва по кината, а с него се повдига и българският дух. Какво има да каже актьорът Стоян Дойчев (Асенчо) за филма и за изживяването, което идва със създаването му, прочетете в ексклузивното интервю, което даде за VIBES.

За Стоян Дойчев това е дебют пред камера. Завършил е НАТФИЗ със специалност куклен театър в класа на проф. Жени Пашова. Играе в столичния куклен театър, а публиката го познава от представления като "Аз, Сизиф", "Момче и вятър", "Маугли", "Приказка за щастието" и други. Работил е още във Варненския и Сливенския куклен театър. Носител е на наградата "Сивина" за млад куклен актьор.

Като дебютно представяне в българското кино, то естествено има и своите
разлики с театъра. Какви са те и кое ти допада повече, кое е по-въздействащо за теб?

Беше ми много стресиращо да попадна в един толкова мащабен проект
като основна роля и за пръв път в киното. Не мога да открия съществени разлики в основата на играта между кино и театър. Според мен човек - актьорът, трябва просто да бъде искрен, честен и да вярва в това, което прави. По различен начин според мен се случва запазването на енергията от това в театъра. Това мога да открия като разлика. Аз много време търсих способ - да открия своя начин как да запазя тази енергия, да бъде действаща точно когато камерата се включи, а не преди или след това.

А във връзка с това - кое ти помогна да се превъплътиш в образ?

Ммм… Това, че бяхме в естествена среда страшно много ни помогна. Дрехите и
въобще хората, с които го правихме.

Обстановката...

Обстановката, да. Това бе основен фактор за това да бъде всичко честно и
искрено, защото ти като се качиш на баира на Къпинчо например - като видиш
гледката и то някак си ти идва много естествено всичко, всяко едно действие.

Възвишение

Да, в доста сцени се вижда как вие се възхищавате на невероятната гледка, беше прекрасно. А и Асенчо е доста колоритен персонаж - намираш ли някакви прилики с теб? А разлики?

Да, само че аз си мисля, така де, като се захванах с тоя филм, че Асенчо е едно
мое Аз, което е малко преди време, преди сегашното ми Аз - тогава, когато го правих, и използвах по някакъв начин емоционалната си памет, за да върна тази наивност, която ми беше много трудно да постигна. Aз всъщност доста работих върху това, защото той е по интересен начин наивен и е трудно да не стане, как да кажа, преекспониран.

Стоян Дойчев

Нужна е малко ректроспекция, да.

Абсолютно.

Освен това финалът е доста ключов за него като образ. Ти смяташ ли, че той има добро сърце? Смяташ ли, че душата му, както казаха, ще отиде в Ада?

Ами аз не се вълнувам от това къде ще отиде душата му, но аз заставам зад героя
си и го защитавам за решението, което е взел, и го намирам за правилно за него
самия, да. Няма как да направя тази роля, освен ако не застана зад него. И всъщност това не ми е и много трудно да го постигна предвид обстоятелствата, в които той попада, и отношението на другите към него, и самото отношение на всичко. Някак си това изглежда най-естественото нещо, което той може да направи. И той го прави.

Лесно сте се сработили с екипа да разбирам?

Да, беше голямо удоволствие да работя с тези хора, защото много от тях имат голям опит в киното, а и не само, и аз се стараех да намеря своя път, защото виждах как всеки работи по различен начин; опитвах се да крада от техните, така да кажем, приспособления за подготовката на ролята и да открия тези, които за мен работят. Ужасно много ми помогнаха Алек Алексиев и Филип Аврамов в това отношение -чисто актьорски - и не мога да ги отлича само тях, всички актьори, с които работих, за мен бяха много интересни.

Да, така е. От екипната работа всъщност кой момент ти направи най-силно
впечатление? Кой ще ти остане завинаги в съзнанието и като цяло кой момент от целия снимачен процес ти е останал най-дълбоко в сърцето?

Ох, аз не мога да се разделя с много от моментите. Не мога да оприлича някой като по-специален - те са толкова много и в различни ситуации просто изскачат някакви спомени от този целия процес.

“Възвишение” можете да гледате в кината от 10 ноември.

Автор

Мечтател по душа, който обича пътуванията, джаза, хубавата храна и изкуството във всичките му форми. Оценява добрите филми и красивите неща в живота. Живее, за да твори.

Напишете коментар