"Стопанката на Господ" от Розмари Де Мео - за да чуете корена си

Съвсем случайно попаднах на тази книга от някакъв пост във Фейсбук (ето че имало и нещо хубаво там). Кратък отказ от книга за хилядите чуждици, които използваме ежедневно и то до толкова, че дори не си даваме сметка. Веднага започнах търсенето, от къде е този текст, коя е тази книга, кой е авторът. И така достигнах до Розмари Де Мео. Чуждестранно име за една истинска пазителка на българското. След дълги години прекарани в Италия, тя се завръща у дома. „Това е книга само за мен“- казах си веднага и си я взех. След три дни я бях прочела.

Сюжетът проследява героинята на Райна. Тя оставя Италия и мъжа си, за да отиде в едно малко, неизвестно село в България. Не си дава сметка какво я е довело точно на това място, докато не среща баба Магда, стопанката на Господ. А Господ не е кой да е, ами козелът й. Райна бяга от Италия и живота там, който я задушава, за да намира себе си отново в България.

Сказание и требник на българската народна вяра, както нарича книгата си Розмари де Мео, крие магията и силата на българския корен. Текстът поставя множество въпроси. Героинята на Райна се съмнява, измъчва, радва и обича. Но не спира да търси. Да дири истината. Коя е правилната вяра? Има ли изобщо грешна? Как да приемаме смъртта и загубата? Как да страдаме и как да сме щастливи? Книгата лесно и бързо завладява читателя поради достъпния си характер. Големите и вечни теми са обяснени с простички думи, така че да ги разбереш, да се потопиш и разтвориш в тях.

Това е човешка книга. За изворите на душата, за екзистенциалните въпроси, кои сме и от къде идваме? А отговорим ли на тези търсения, едва тогава ще знаем на къде отиваме. Книгата е едно начало. Връща те към корена- българския, родовия, и към семенцето ти. Не можеш да останеш безразличен докато прелистваш страница след страница. И сякаш всяко едно тайнство, или магия както ги нарича авторката, са ти познати. Това е като да срещнеш някого, и да имаш чувството, че сте се познавали и преди. Може би в друг живот, или в друго време.

Стопанката на господ е стопанка на българския корен, на традициите и обичаите, които са се запазили и ще продължат да се предават във времето.

Припознах се в Райна. И на мен чужбина ми се стори сива, чуждото небе някак избеляло, и въздухът тежък и горчив. Душата се бунтуваше и броеше дните да се върне. Стискала ме е носталгията, а то явно е бил самият корен.

Четейки книгата усещах, че съм на правилното място, обула съм точния номер обувки и съм облякла подходящите дрехи. Но най-приятното изживяване беше, че се чувствах у дома. Това е Стопанката на Господ, дом на българския корен.

Александра Генадиева

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни