"Социалният организъм" – приключения и оцеляване на индивида в дигиталната ера

Аз съм отдаден читател на бизнес книги, статии и всякакъв вид проучвания, посветени на социалните медии и тяхното влияние върху обществото. Тематиката ми е изключително интересна не само поради естеството на работата ми, но и заради личните ми интереси, така че нямаше как да пропусна „Социалният организъм” на Оливър Лъкет и Майкъл Дж. Кейси (ИК „Кръгозор”).

Двамата автори имат сериозен опит в областта на информационните технологии  дигиталната реклама. Оливър Лъкет е бивш директор „Иновации” в конгломерата за забавления „Дисни”, а в момента е главен изпълнителен директор на стартъп за онлайн маркетинг в света на шоубизнеса, наречен ReviloPark. Майкъл Кейси е работил като колумнист за Wall Street Journal и понастоящем е един от водещите специалисти в Инициативата за дигитална валута на Media Lab, част от Масачузетския технологичен институт. Общият тон на книгата е позитивен, в нея не се гледа на социалните медии като на някакъв нов вид дигитална чума, но все пак авторите посочват, че задникът на Ким Кардашиян и безкрайните видеа с котенца и панди, са пряко доказателство, че „еволюцията невинаги означава прогрес”.

Оливър Лъкет & Майкъл Дж. Кейси


Текстът стъпва върху седемте правила на живота и ги разглежда в контекста на развитие на социалните мрежи. Лъкет ги интерпретира и през призмата на множество различни идеи и научни теории, включително известните постулати на Чарлз Дарвин и Ричардс Докинс, строежа на клетъчните организми, теорията за гените и разработките на изкуствения интелект. На пръв поглед това може да изглежда леко хаотично, но книгата следва своя собствена логика, към която читателят привиква в процеса на четене.

Специално бих искала да откроя три теми, които ми бяха изключително интересни и полезни. С някои от тях вече бях запозната отчасти, а други се оказаха изцяло нови за мен.

* Страниците, посветени на зараждането, разпространението и факторите, които подпомагат достигането на масова популярност на онлайн меметата и хаштаговете. Те варират от обикновени интернет баналности като изображения на симпатични животни и деца до силни социални послания, даващи началото на сериозни съпротивителни движения като #BlackLivesMatter и Арабската пролет, чиито масови протести са координирани основно чрез социалната мрежа Twitter. Много любопитни са и някои съвети за поведение при сблъсък с интернет троловете. В никакъв случай не ги хранете!

* Анализа на все по-масовата тенденция милениалите (родените през 80-те и 90-те години) и поколението Z (родените между 1995 и 2009 г) да мигрират преобладаващо към Snapchat. Tой все по-категорично се превръща в предпочитаната от тях социална онлайн платформа и към април 2016 година отчита 10 милиарда видео гледания на ден. Основните причини за това поведение са по-високото ниво на неприкосновеност на споделеното съдържание (снимките и клипчетата „изчезват” за секунди, чийто брой се контролира от потребителя), в Snapchat липсват досадните роднини, които дебнат от всеки ъгъл на вече далеч по-зрелия като дигитална среда Facebook, същевременно натискът да споделяш само идеалната версия на своя живот също е значително по-слаб в Snapchat. Затова и тук най-безумните филтри, като животински ушички, муцунки, че дори и пържени картофки или наденички, се радват на огромна популярност. И не на последно място нивото на проникване на рекламно съдържание в Snapchat е далеч по-ниско от това във Facebook. А за да бъдем честни докрай –  и доста по-иновативно.

* Разяснението какво представлява и за какво служи онлайн валутата Биткойн. Краткото, официално определение гласи, че това е платежна система с отворен код, основана на P2P мрежова архитектура, подсигурена от блокчейн технология и работеща с едноименна единица Биткойн, наричана виртуална валута или криптовалута. Казано с по-прости думи това е начин за онлайн разплащане с изключително високи нива на сигурност, който не минава през обичайните банкови системи, позволяваща на абсолютно непознати хора, намиращи се от двете страни на земното кълбо да обменят без притеснения пари, авторско изкуство и оригинално онлайн съдържание. Чрез системата Биткойн могат да се извършват и микроплащания, които не биха били рентабилни, ако се случваха в рамките на банковата система. Огромното предимство на тази технология е, че позволява по несъмнен начин (чрез математически алгоритъм) да бъде верифициран авторът на дадено дигитално произведение на изкуството.

За жалост „Социалният организъм” съдържа твърде малко практически насоки за навигиране из сложната и светкавично развиваща се онлайн среда. Основният подход на авторите е научен и до голяма степен свързан с биологията. Безспорно любопитен начин на представяне на нещата, но оставящ прекалено много бели полета и практически въпроси без отговор. Сериозно място например е отделено на мрежата за споделяне на 6 секундни видеа Vine, която така и не набра популярност в България, като авторите на книгата дори ѝ предричат продължителен масов успех. Само че към днешна дата тя вече не съществува, собственикът ѝ Twitter официално я закри на 17 януари 2017, трансформирайки я в услугата Vine Camera.

Като цяло „Социалният организъм” е любопитен поглед от неконвенционален ъгъл към света на социалните мрежи и тепърва настъпващия Интернет на нещата (ще разберете какво е това, ако решите да прочетете книгата). Дигиталната ера, в която живеем, има своите добри и лоши страни и за всеки съвременен човек е важно да знае как да управлява онлайн самоличността си и да навигира умело из интернет пространството. Споделеният опит на технологичните предприемачи, журналисти и практици си остава един от най-ценните помощници в това начинание.

Любов Петрова

Любов чете почти всичко и по много, но най-вече набляга на сериозна съвременна проза, биографии и бизнес книги. Над 10 години в света на рекламата и връзките с обществеността я карат да иска да сподели мнението си за книгите, които са я впечатлили истински, с всички. Хроничната липса на време за четене преодолява с ентусиазъм и липса на сън.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни