Поредната година се изтърколи и си отиде, а с нея изпратихме хубавото и лошото, за да посрещнем с надежда Новата 2018. Изминалата 2017 затвърди позицията, че сериалите набират скорост, стават все по-качествени и се превръщат в сериозно кино. Ето няколко примера за продукции, излезли миналата година, които задължително трябва да изгледате:

The handmaid’s tale

Превръщането на книгата на Маргарет Атууд, която е направо плашещо пророческа, в сериал, беше едно от най-позитивните случвания в историята на сериалите. Антиутопията, режисирана от Брус Милър, за кратко време се превърна в едно от най-коментираните заглавия. Силен адаптиран сценарий, брилянтна актьорска игра, кинематография и операторска работа, които засилват усещането за безнадеждност са само част от причините, заради които трябва да гледате тази история за слугинята.

The Sinner

Признавам си, подцених „Грешницата“. Минисериалът ми попадна случайно и реших да му дам шанс заради Джесика Бийл. Още от първия епизод ме грабна мистерията и си признавам, че ме държа до самия край. Сериалът е подходящ за зрители, на които им е омръзнало след пилотния епизод да им е ясно какво ще се случи накрая, както и за онези от вас, които обичат да разсъждават, да разиграват сюжети в главата си и да се опитват да разплетат историята.

Twin Peaks

След 25 години чакане, феновете на сюрреалистичния сериал на Дейвид Линч най- сетне получиха обещаното продължение. Любимите герои се завърнаха на екран, а творението на ексцентричния режисьор затвърди позицията си на единствения „авторов сериал“, излизал от години насам. Линч буквално прави каквото си иска.

Мненията бяха амбивалентни, но едно беше ясно – през 2017 година всички говориха за Twin Peaks.

Big Little Lies

Един от абсолютните ми фаворити за 2017 година и обрал доста филмови награди е „Малките големи лъжи“. Освен интересната история и мистерията, която държи в напрежение до самия край, перфектната актьорска игра на звездния състав допринася за качеството на продукцията. Не се заблуждавайте – на пръв поглед човек си мисли, че сериалът разказва за отчаяни съпруги, които на всичкото отгоре са богати. Всъщност всеки персонаж е разгледан в дълбочина и точно това си заслужава. Навързването на събитията накрая е бонус.

Stranger Things 2

След година чакане любимите хлапета се завърнаха на екран. Обичам този сериал, особено заради това, че прави множество препратки към 80-арски култови филми. Втори сезон задържа нивото и дори ме разчувства, накара ме да си припомня колко добра актриса е Уинона Райдър и ми се догледа „Пришълецът“ отново. Сериалът е подходящ за любителите на фантастиката и за тези, които пазят детското в себе си и им липсва безгрижието и игрите.

Летвата е висока. Очакваме с нетърпение новите продукции през 2018 година.

Автор

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Напишете коментар