"Седем дни от живота на Симон Лаброс" е най-новата постановка в Театър 199, дело на режисьора Стилиян Петров по текст на Карол Фрешет – едно от най-ярките имена на съвременната канадска драматургия ( може би я познавате от „Жан и Беатрис”,  „Огърлицата на Хелена“ или „Мисля за теб“).

Лаброс (Тигран Торосян) е мъж с много таланти, които не успяват обаче да му платят наема вече трети месец. Ставаме свидетел на обърканите му преживявания и мисли чрез касетите, които всеки ден записва за Натали – жената, която е отишла в Африка да помага на бедните и изоставените, докато той също се чувства по подобен начин без нея. Затова въвлича в действието поета Лео (Димитър Живков) и една жена, която решава да нарича Натали (Йоана Буковска).

Лео е много чудат персонаж – като малък му е паднала тухла на главата, затова е неспособен да изрича позитивни думи като „надежда“ или „щастие“. Пише с трагизма на човек, който вижда всичко в неговото най-лошо проявление и макар да ни разсмиваше понякога с абсурдността си, всъщност успяваше и да ни жегне с неподправената си печал.

Лео е много чудат персонаж – като малък му е паднала тухла на главата, затова е неспособен да изрича позитивни думи като „надежда“ или „щастие“.

Ексцентричната Натали не харесва особено много Лео, намира го за болен позьор, който действа потискащо и угнетяващо на околните. Самата тя също е доста шантава, жадна за внимание, за своите пет минути, които Лаброс не й дава, защото все пак това е неговият живот, фокусът не бива да се измества заради странични дразнения.

Лаброс опитва да изкара пари по различни начини. Например той може да ви спре на улицата, да ви попита за какво се притеснявате най-често (болести, смърт, икономиката, децата в Африка, цената на тока) и да ви предложи срещу няколко долара да се тревожи вместо вас. Каква чудновата оферта, нали? И още той е ласкател под наем, успокоител на съвести, влюбен от разстояние, довършвач на изречения, емоционален каскадьор, личен наблюдател и така до безкрай. Много ми допадна донкихотовия му образ и възможността да използваш всяко свое качество като потенциален инструмент за пари.

Сякаш има нещо съвсем дребно, което липсва на постановката, за да бъде „уау“, но мисля, че с всяка следваща игра ще се доближава повече към възхитата на зрителя. Все пак на мен актьорите, идеята и музиката ми допаднаха и се съгласявам с Йоана Буковска, която в интервю за БНР казва, че всеки малко или много претърпява своето корабокрушение в „Седем дни от живота на Симон Лаброс“. Неочакваният обрат всъщност донякъде беше очакван, защото показва колко е тънка границата между реалността и това, което човек е склонен да си въобрази, за да се предпази от нея.

Сякаш има нещо съвсем дребно, което липсва на постановката, за да бъде „уау“, но мисля, че с всяка следваща игра ще се доближава повече към възхитата на зрителя.

Необикновеният свят на Лаброс е разрив между желание и сбъдване, но и цели седем дни, в които зрителят се смее, мисли и вълнува.  А това не е никак малко…

Автор

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Напишете коментар