"Селото на самодивата" привлече вниманието ми без дори да разлиствам страниците ѝ. Грабна ме още заглавието и с нетърпение очаквах екземпляр от книгата да попадне в ръцете ми. Когато това стана я прочетох на един дъх.

Като любител на митологията и фолклора на нашия народ, исках да попия романа възможно най-бързо. А стила на младия писател позволи това. Бързо и разпускащо четиво, но едновременно с това държи читателя нащрек до последната страница.

Преплитат се мистериозна легенда, свързана с проклятие и криминален случай.
Книгата е подходяща дори и за хора, които не са любители на фентъзито. Писателят държи действието здраво стъпило на земята, като за това помага главната героиня Ния, която е адвокат и не вярва на „врели и некипели“, освен подплатени с факти истини.

Точно за това, когато попада в село подвластно на една легенда, заради поет ангажимент към клиентка, тя излиза от зоната си на комфорт, което е крайно неприсъщо за нея. Авторът ни дава съвсем малки хапки от нейното минало и защо тя е толкова привързана към контрола на ситуацията. Той доста често се изплъзва от ръцете ѝ, но брат ѝ Емил и шефът ѝ Иван са равновесието в книгата.

Емил също попада под радара ни, преживявайки приключението на живота си. Въпреки, че изглежда сякаш е третото колело, той помага за разплитането на истината.

Паралелно с настоящето, между кориците има поместени и кратки истории от дневник на девойка живяла преди поколение в същото село, която е била нарочена за самодива. В тях намираме и любовната история на романа, но в никакъв случай не бих казала, че е натрапчива. Чрез него успяваме да вникнем повече в легендата и да ни се разясни проклятието спохождащо тези ширини. Но малко по малко, авторът не ни разваля изненада, която идва с финала на романа. А изненада имаше, но вкусът от мистерията си остана.

Завършвам с „браво“ за силния дебют на Антон Борисов и „Благодаря“ на ИК „Жанет 45“.

Антон Борисов е роден през 1995 г. в град София. Завършва столичната 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Понастоящем следва психология в Свободния университет в Берлин. Освен книгите и писането обича дългите разходки, скоковете с парашут, киното и видеоигрите. „Селото на самодивата“ е дебютният му роман.

Автор

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Напишете коментар