Ревю: "Малък голям живот"

Най-новият филм на Александър Пейн - "Малък голям живот", проследява историята за научно откритие, което позволява смаляването на човека до 13 см. Филмовата продукцията открива фестивала във Венеция като предизвиква истински фурор у зрителите и критиката.


Норвежки учен предлага смаляването на хората като решение за пренаселването на Земята. В различни точки по света започва намаляване на размера на хората. Обикновеният човек Пол Сафранек (Мат Деймън) и съпругата му Одри (Кристен Уиг), също решават да се присъединят към обществото на малките хора. Новопоявилите се миниатюрни селища обещават по-добър живот, спестените хиляди долари се превръщат в милиони и осигуряват мечтаната къща и спокойно бъдеще. Истинска рецепта за щастие. Но още преди да е вкусил от новите придобивки, Пол се оказва сам в напълно нов свят. Ще успее ли да се адаптира и да намери своето място сред малките хора?

Освен стъпките на Пол, историята проследява и съдбата на човечеството. Филмът засяга глобалните проблеми като климатичните промени, замърсяването, пренаселването на планетата. Ще доведе ли безразсъдната човешка намеса до края на света? И ако да, как да запазим човешката раса?

Въпреки сериозни теми, които филмът поставя, не усетих сериозното засягане на проблемите. Да не забравяме, че продукцията е определен като комедия-драма. Множество забавни реплики и комични ситуации разчупват обстановката, но звучат някак странно на фона на заплахата за края на света. Сякаш не всичко е сериозно, а просто една детска игра, в която хората са смалени до размерите на кукли и се забавляват до насита. А в същото време човешката раса се приближава към своя край. Комичното и драматичното взаимно се изключват.

А може би точно това послание изпраща филмът към зрителя. Темата за края на света е всеизвестна и множество филми я засягат.  Чрез "Малък голям живот", режисьорът показва големите проблеми през нова призма, като осмива всичките страхове, предсказания и драматизации. Човекът е егоист и дори в момент като този, не се смалява за да спаси света, а заради себе си, новия живот, богатството и далаверата. Малцина са тези, които мислят за бъдещето.

Ще настъпи ли краят на света? Ще поживеем пък ще видим. А дотогава гледайте "Малък голям живот".

Александра Генадиева

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни