Годината е 1636. Светът наблюдава първия в историята икономически балон, намерил израз в манията към красиви цветя. На фона на търговската лудост, обзела цяла Холандия, когато всички са вперили жаден поглед към насажденията с лалета в очакване, разцъфват непознат сорт пъстроцветни чувства. Балоните обаче рано или късно се пукат. И всяка треска взема своите жертви.

Филмът „Треска за лалета”, част от програмата на фестивал CineLibri, е по едноименния роман на Дебора Могак. Лентата проследява историята на сирачето София (Алисия Викандер), което един от най-влиятелните и богати хора в Амстердам по това време избира за своя жена. София е скромна и послушна съпруга, въпреки че семейният живот с далеч по-възрастния от нея Корнелис (Кристоф Валц) се оказва монотонен и вял. Рамката на еднообразно ежедневие обаче се счупва, когато Корнелис поръчва на млад художник изработката на семеен портрет. Между Ян (Дейн Дехаан) и София за кратко пламва непознато чувство, намиращо израз в тайни срещи и редица портрети, заключващи красотата на София, неподправена от скъпи дрехи и бижута.
Двамата бързо решават, че единственият възможен изход е бягство и подготвят сложен план, който да ги спаси. Оказва се по-трудно, отколкото са предвидили. На везни се поставят любовта като лично право на всеки срещу обета пред Бог и обещанието към някого, който те е избавил от нищета.

Рисувайки образите на главните герои, Дебора Могак не търси ясно разграничение между „добри” и „лоши”. Отвъд страниците и големия екран ние сме именно това - ходещ сбор на противоречия и тъмни и светли страни. В този ред на мисли изборът на исторически контекст за книгата съвсем не е случаен. Кризата с лалетата, разразила се на територията на Холандия в края на 17-и век, разкрива колко малко е необходимо, за да повярва човек, че щастието – финансово или друго – е на една ръка разстояние и непосредствената му близост изисква да рискуваш всичко, за да не го изпуснеш.


Когато лалето е донесено за първи път от Турция, то предизвиква небивал интерес в местните жители. По това време Холандия е една от най-богатите европейски страни и търговията е достъпна не само за аристокрацията. Така последвалата „мания за лалета” обхваща всички слоеве на обществото. Търговията с луковици достига до нечувани размери, цените се вдигат безконтролно, за кратко дори луковицата се превръща в парична единица. Именно нетърпението, липсата на рамка и впускането в неизвестното са причините за съществуването на балона, който в крайна сметка се пука, а участниците в него се превръщат в негови жертви.

Освен споменатите вече актьори, лентата се радва и на присъствието на Джуди Денч, Кара Делевин и Зак Галифанакис.

„Треска за лалета” можете да гледате по време на фестивала CineLibri на 16 и 20 октомври в кино Люмиер Лидл.

Автор

Ивалина Саралиева обича да гледа черно-бели филми, да чете Фитцджералд (и Моъм, и Оруел, и Удхаус), да пише писма, да свири Шопен, да ходи на театър. И още блестящи неща, печени неща (най-вече кестени), сладки неща, тефтери, всичко на точки и разпечатани на хартия снимки. Пише, защото вярва, че между редовете човек може да скрие не само смисъл, но и себе си.

Напишете коментар