Заболяването псориазис е възпалителен  кожен проблем, за който са характерни специфични промени върху отделни части на кожата. Измененията върху нея са с обособена локация - глава, кръст, колене или лакти. В повечето случаи болестта се предава по наследство, но факторите на околната среда като стрес, инфекции, лекарства и други също биха могли да повлияят за неговото развитие. Понякога псориазисът не успява да бъде правилно диагностициран и се бърка с дерматит или екзема. Затова е желателно да се направи биопсия, за да бъдете сигурни от какво точно страдате и как да го лекувате.

Видовете псориазис са плака псориазис, който е и най-разпространеният от всички, псориазис на скалпа, гутатоиден псориазис и псориазис на ноктите.

Вижте 5 важни неща, които трябва да знаете за болестта.

Не можете да се заразите

Няма проблем да общувате с човек, който има псориазис, както и да го докосвате или прегръщате. Заболяването просто не се предава по такъв път.

Няма пълно лечение

Както и при другите автоимунни заболявания, така и тук, лечение все още няма, но има методи, чрез които болестта може да бъде овладяна. Целта на провежданото лечение е да се забави образуването на нови кожни клетки. Това може да се случи с локални кортикостероиди, които са временно решение или с калциневринови инхибитори. Има пациенти, които прибягват и до светлинна терапия.

През зимата симптомите могат да се влошат

Това се дължи на изсушаването на кожата през студения сезон, както и на липсата на витамин D, който, от своя страна, облекчава болестта.

Заболяване на възрастните

Средната възраст на хората, заболели от псориазис, е 15-35 години. Едва 10% от болните са диагностицирани преди да навършат 10 години (данните са на Американската фондация по псориазис).

Причинителите на псориазис са разнообразни

Както споменахме в началото, болестта се предава предимно генетично. За пламването ѝ обаче отговорини могат да бъдат още стрес, инфекции, кожни наранявания и дори се счита, че виновникът може да се търси в употребата на алкохол и цигари.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар