Приказката на Искра Урумова „открадна“ ума ни и ни „обрече“ да я обичаме

Броени минути след като съм завършила втората книга, в мен кипят емоции. Магията на самодивата и овчарското момче ме е завладяла и трудно овладявам мислите си. Не намирам думи да изразя въздействието от последните редове, които четох с притаен дъх и завидна скорост.

Ставам и правя лека „разходка“ из апартамента, търсейки баланса си. Първата ми мисъл е как ще издържа до 24 юни, когато ще излезе продължението?! Едно хубаво има от дългото време – ще мога да прочета първите две книги отново.

Какво ме е развълнувало толкова ли? Една журналистка от Варна – Искра Урумова и историята, която създава в трилогия. История за чудеса, за магия, за любов и власт. За дълг и лоялност, и за България. За митични светове в съвременния живот. За красиви самодиви и за силни юнаци. Приказка за модерните Ромео и Жулиета с фолклорен привкус.

Първата книга от поредицата, озаглавена „Откраднато“, излезе на бял свят на 20 декември миналата година, Игнажден. Втората „Обречено“ е на пазара от 25 март, Благовещение. А последната част ще бъде достъпна от 24 юни – Еньовден, и ще се казва „Опазено“. Датите не са избрани случайно, Еньовден е денят, в който се развива първото действие, в първата книга. Всъщност „глави“ в тях няма, има дати. Идеята за това е много хитра, тъй като цялото същество на текста е пропито с традициите на народа ни. Всички знаем за кукерите, нестинарките, лазарките… Скачането в ледените води на Йордановден и все други обичаи, от които да ти настръхне кожата.

В „Откраднато“ се запознаваме с много красива девойка на име Неда и с живота ѝ на самодива. Момиче на 16, на което тепърва предстои да научи какво ѝ крои съдбата. Приключенията са пред нея и заедно със своята Пазителка обикаля България и чудните природни местенца в подготовката ѝ за това, за което е създадена – да се грижи за природата. На някои от тях може би сте ходили и вие, като например Чудните мостове. Места, които са величествени, с наелектризираща енергия. Действително съществуващи явления из кътчетата на страната ни. Съществуващи поверия, свързани с тях и един нов поглед над магията, която крият. Признавам, желанието ми да ги посетя се удвои след тази книга.

Противоположният полюс на нежните красавици са силните юнаци. Вечните врагове на самодивите – овчарите.

Неда и срещу ѝ Марко.

Той, на свой ред, е привлекателен 22-годишен мъж, учен цял живот да не се доверява на „вещиците“ и че трябва да пази хората от тях.

Какво точно бива „откраднато“ и кой на кого го краде ще ви оставя да разкриете сами. Ще кажа само, че играта на котка и мишка продължава и във втория сезон или т.нар. „Обречено“.

Четири години от живота им са минали и те отново се срещат. Във втората книга писателката набляга повече на взаимоотношенията между двамата ни любими герои.

Обречени да повторят историята, обречени да преплитат животите си. Съдбата има планове за тях и не се бави с изпълнението им.

Обречени ли са да се мразят, защото така определя природата им, или са обречени да се влюбят лудо, напук на всички правила? Това ще разберете на страниците на втората книга.

С нетърпение очаквам и третата! Да отворя кориците и да ме лъхне сарказма, с който Искра Урумова си борави така умело. Написана е увлекателно и поглъщащо, а хуморът е изтънчен, хихикам като влюбена тийнейджърка.

Всъщност съм влюбена. В историята, в персонажите. В стила на писане. Харесвам как са споделени мислите на Неда и Марко така, че да можем да ги усетим и ние, дава ни по-добра идея за интонацията на репликите им.

А те двамата са толкова симпатични!

Всеки, прочел книгите, е обречен да ги харесва!

Мария Стоянова
Мария Стоянова

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни