Борбата за надмощие в строевете на силния пол датира от зората на човечеството. Изразявала се е както в открит двубой (с подръчно направени оръжия), така и в прикрито съревнование на богатства или брой покорени женски сърца. И ако в много други отношения сме еволюирали и надраснали онези свои първични привички, въпросът за първото място е останал болна тема  и трескав стремеж на не един мъж.

Пиесата на Антъни Шафър „Детектив“ разглежда отблизо конфликта между двама мъже и докъде са готови да стигнат, за да излязат победители от лабиринта на класически любовен триъгълник.

Андрю Уайк е аристократ, писател на криминални романи по призвание; единственото, което го дели от титлата „завършен бохем“, е невярността на съпругата му Маргарет и желанието й да се разведат. Майло от друга страна произхожда от скромен италиански произход, но гордо носи на гърдите си споделената любов на Маргарет и е готов да жертва всичко в името на любимата си и това тя да е щастлива.

Двамата се сблъскват в остроумен и комичен дуел, в който да не си крачка напред от съперника си означава да рискуваш живота си. И по-страшно от това – репутацията си. Двубоят прилича на игра, в която залогът е висок, а победител може да бъде само един.

Постановката „Детектив“ е дело на режисьорката Надежда Асенова. В ролята на ексцентричния писател с вкус към карираните костюми и подлите номера влиза Добрин Векилов - Дони, а негов съперник в лицето на чистосърдечния на пръв поглед Майло е Иван Радоев. Постановката ще ви изненада, разсмее и замисли колко струва да спечелиш... и заслужава ли си винаги да платиш цената.

„Детектив” можете да гледате на сцената на Театър Българска армия на 6 и 27 февруари от 19:30 часа.

Автор

Ивалина Саралиева обича да гледа черно-бели филми, да чете Фитцджералд (и Моъм, и Оруел, и Удхаус), да пише писма, да свири Шопен, да ходи на театър. И още блестящи неща, печени неща (най-вече кестени), сладки неща, тефтери, всичко на точки и разпечатани на хартия снимки. Пише, защото вярва, че между редовете човек може да скрие не само смисъл, но и себе си.

Напишете коментар