"Подари книга на читалище в нужда": начало на лятната кампания


На 23 май 2018 година VIBES осъществи втората си инициатива "Подари книга на читалище в нужда". Този път усилията ни бяха насочени към двете читалища в селата Дълбоки, Старозагорско и Ветрен дол, Пазарджишко, за които успяхме да съберем повече от 2000 книги.

"Подари книга на читалище в нужда" 2: Равносметката

И тъй като интересът към кампанията беше наистина огромен, решихме да не чакаме цяла година до следващото издание на "Подари книга на читалище в нужда", а да направим извънредна, лятна инициатива още сега. Междувременно можете да се присъедините към групата на инициативата във фейсбук тук.

И този път искаме да помогнем на две читалища, по традиция, намиращи се отново в български села. Можете да изпратите своето дарение до съответните адреси, като отново напомняме пратките да бъдат за ваша сметка. Нека ви разкажем в следващите редове повече за всяко от тях.


Народно читалище "Наука 1927"
с. Брестовец, обл. Плевен, ПК 5884
ул. "Георги Кочев" 30
Библиотекар: Нина Микова

Село Брестовец е разположено на 7 км. южно от гр. Плевен и е първото село по пътя Плевен-Ловеч. В селото живеят около 1100 души.

НЧ „Наука 1927“ е основано на 16 март 1927 г. То винаги е изпълнявало своето предназначение да пази българщината и да повишава културното развитие на населението. През годините в читалището винаги е имало библиотека. Заточнала с няколко десетки, а в наши дни наброява около 6900 тома литература.

Проведени са стотици сказки, събрания, здравни, правни и образователни беседи. Има няколко вида състави: за народни песни, за стари градски песни, за автентичен фолкор и детска певческа фолклорна група. Към читалището е организиран клуб „Родознание“, който организира редица родови и другарски срещи. Клубът издирва материали за живота на много видни личности с родови корени от с.Брестовец, сред които: Мария Статулова, Асен Селимски, Ралица Атанасова, Георги Кочев, Васил Топалски и др. Участва в събирането на материали за написването на книгите „500 години с.Брестовец“ и „ Родени в с.Брестовец оставили следи“ с автор Мариана Хицовска. Представители на клуба участват в проучването на народни обичаи на селото, които предават на децата. В селото за осма поредна година ще се проведе летен празник „Среща на родове“ на който от близо и далеч се събират над 1000 души.

Библиотеката на НЧ „Наука 1927“ има нужда от: любовни и исторически романи, а за малките ни читатели детска и ученическа литература.

Народно читалище "Пробуда-1927"
с. Горно Ботево, общ. Стара Загора, ПК 6053
ул. "Роза" 58
Библиотекар: Гергана Георгиева-Вълчева

Народно читалище " Пробуда"  е основано през 1927 г., а в сегашната сграда е от 1967 г. Библиотечната дейност е една от основните за читалището, въпреки малкото място за библиотека. Разполага с около 7200 библиотечни единици. Обикновено през лятната ваканция броят на читателите се удвоява.

Книгите, които се търсят, са основно изучаваните по списъци от училище и романи, тъй като останалата част от читателите са предимно пенсионери.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни