На 11 октомври театър София представи пиесата "Алонсо". За режисьора Марий Росен това е дебют на голяма сцена.

Представлението е по едноименната пиеса на известния съвременен немскоезичен драматург Щефан Фьогел. Текстът е един от знаковите му и се играе в множество европейски страни. "Алонсо" се поставя за първи път в България. Самият автор е бил по време на репетициите в театър София и оставайки доволен от видяното, дава благословията си. Марий Росен се справя умело с поставянето на комедията, която по негови собствени думи е най-трудният жанр за интерпретиране. Режисьорът се спира на този текст поради класическата структура на комедията, а комедийното се получава от факта, че се занимава със сериозни взаимоотношения.

"Алонсо" се играе в четири действия. Сюжетът представя две семейни двойки по време на четири различни вечери. Алонсо е мексиканско, породисто, голо куче от порода шолоицкуинтли, което обърква отношенията на приятелите и съпрузите. Марий Росен се придържа до театралното правило, да не се допускат деца и кучета на сцената, защото ще отвлекат вниманието на зрителя и виждаме кучето само на видео. Забавно, леко и приятно, сюжетът се разтваря пред зрителите. Музиката действа първосигнално и отговаря на настроението на сцената и състоянието на героите. Декорът е изчистен, апартамент с бели стени, който само засилва и насочва вниманието към персонажите.

Подбраният актьорски състав е на високо ниво. Женските роли си делят Лилия Маравиля и Стефания Колева, а мъжкият отбор е попълнен от Ириней Константинов и Пламен Манасиев. Всеки един от тях внася индивидуалност в образа, който играе. Четиримата изпълват цялата сцена чрез превъплъщенията си и смяната на ролите, и успяват да забавляват и разсмиват публиката.

"Алонсо" е пиеса за обикновените хора, тези, които след еднообразието на ежедневието искат да се отпуснат и да забравят изминалия ден на чаша с приятели. Тези, които са изпратили децата надалеч, или изобщо не са имали такива, но пак се чудят как да запълнят живота си. Накрая се оплитат между изневери, измами и лъжи. И цялата тази лудост наблюдава Алонсо и се смее. Посмейте се и вие с него. "Алонсо", театър София.

Автор

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Напишете коментар