Отвъд времето и пространството – космос от цветове и форми

На 15 септември в Дом на киното беше открита ескпозицията „Отвъд времето и пространството” - проект на Гинка Адреева, позната още като Ginny Andre, вдъхновен от лентата на Терънс Малик „Пътуване във времето”.

Подобно на филма, изложбата е сбор от малки отделности, всяка със своя собствен космос от цветове и форми, които, събрани заедно, формират света такъв, какъвто рядко имаме възможност да го видим. 

Използваната от художничката техника е акрилни бои върху платно, а темите, застъпени в картините, са произход на живота, галактики, земя, океан и други. Експозицията дава усещането за пространство и свобода, за един свят, който може да бъде разделян на части, но не и затварян в рамки.

Океански свят

Именно това е и впечатлението, с което остава зрителят след „Пътуване във времето”. Лентата е проект, чието завършване е отнело на режисьора Терънс Малик близо 40 години. Филмът показва „научната последователност” в зараждането на живот, както и различни природни феномени по света и взаимовръзката между отделните екосистеми. Земята е представена като едно неразривно цяло в редуващи се панорамни и детайлни образи. Спиращите дъха кадри са заснети по цял свят - САЩ, Хаваи, Исландия, Чили, Соломоновите острови, Папуа Нова Гвинея, Монтерей и други.

Експозицията на Ginny Andre може да се разглежда и като продължение на филма. В изложбата участват още Ивайло Пейчев (акрил върху картон), Лияна Панделиева (фотография) и Станислав Славчев (фотография). Заедно те пресъздават разнообразието и взаимодействието, които управляват природата, а всъщност и самото изкуство.

Космически пътища

Можете да гледате „Пътуване във времето”, както и да посетите изложбата, в Дом на киното до 29 септември.

Ивалина Саралиева

Ивалина Саралиева обича да гледа черно-бели филми, да чете Фитцджералд (и Моъм, и Оруел, и Удхаус), да пише писма, да свири Шопен, да ходи на театър. И още блестящи неща, печени неща (най-вече кестени), сладки неща, тефтери, всичко на точки и разпечатани на хартия снимки. Пише, защото вярва, че между редовете човек може да скрие не само смисъл, но и себе си.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни