"Огненият пръстен: Революция" номинално, поне в българската си версия, води към асоциация с “Матрицата” (финалния епизод). Но големият екранен трибют тук е към класиката “Годзила“, и то автентичната японска поредица на Иширо Хонда, стартирала още в средата на 50-те. И тук огромните гадини се надигат изпод океана – оригиналното заглавие е “Pacific Rim: Uprising”. И тук решителните битки се водят по улиците и сред небостъргачите на Токио.

Актуалният кино гуру с “Оскар“ за “Формата на Водата” – Гийермо дел Торо – сега е само продуцент. Преди петилетка беше режисьор на първия филм, но във втория тази функция е поета от Стивън ДеНайт. В главната роля е звездата от “Междузвездни войни“ Джон Бойега, а до него в спасителния за света робот се бие синът на Клинт Истууд – Скот Истууд.

Апокалиптичният сблъсък между извънземните чудовища и управляваните от хора супермашини в “Огненият пръстен“ (2013) беше само началото. Джейк Пентекост (Джон Бойега), някога обещаващ пилот на Йегерите (гигантските роботи), чийто баща Стакър Пентекост (интересно, че фамилията им означава Петдесетница – големият християнски празник) жертва живота си в първата част, за да подсигури победата на човечеството срещу пришълците Кайджу, сега е изоставил кариерата си, за да потъне в криминалния ъндърграунд. Но когато още по-зловеща заплаха започва да тегне над Земята, той получава последна възможност да защити честта и паметта на баща си от своята доведена сестра Мако Мори (Ринко Кикучи). Тя предвожда нова смела генерация от пилоти, израснали в сянката на предстоящата неизбежна война. Единственият шанс за оцеляване е всички те да се обединят срещу силите на унищожението. Към Джейк се присъединява освен надареният и самовлюбен ко-пилот Ламбърт (Скот Истууд), още и 15-годишната хакерка на Йегерите Амара (Кайли Спейни), загубила цялото си семейство в Първата война. Така, всички те формират небивал глобален корпус за защита, който ще обходи буквално цялото Земно кълбо, за да го предпази от нашествениците.

Отвъд ефектните батъли и разрушения, филмът борави с големия въпрос за единство (синергия, симбиоза?) между Машината и Човека. Нещо, което вече се реализира и обговаря противоречиво в реалността като Трансхуманизъм. Идеята на Йегерите е, че не могат да бъдат управлявани от само едно немощно човешко същество. Или, както за повечето хубави и смислени неща, са нужни поне двама. Мозъкът на един пилот не може да понесе “скачването“ с мега машината. Но за целта трябва да има съвместимост между двете личности – съзнания, спомени и прочее. Тук може да се отвори вратата към темата за човешкото взаимодействие изобщо – отношения и общуване между сходни и/или различни характери, обединени от нещо по-голямо, всъщност най-голямо – ултимативна цел – да се спаси света. Или: можем ли да “мелим” с другия въпреки всичко в екстремни, форсмажорни обстоятелства, когато залогът е много повече от собственото ни его.

Но основното си остава обичайното: IMAX зрелище с прорязани небостъргачи като пречупени солети, бой до изнемога между Роботи и Извънземни и ние хората някъде помежду тях – едновременно могъщи и уязвими – и заради своите нови технологии, и заради невъзможността да ги сдържаме само за добро.

 

Автор

Ангел Иванов е завършил Журналистика. Години наред е бил сценарист на едни от най-гледаните тв предавания в българския ефир. Пише тук и там, което ще рече в различни печатни и онлайн издания. Харесва Джеръм Селинджър, Пинк Флойд и Дейвид Финчър. И други. Чувства се като състезател по спортно ориентиране, който се е загубил в хотела сутринта след закуска, преди старта на надпреварата.

Напишете коментар