Под съпровода на хубава храна, студени напитки и добро настроение се проведе тазгодишното издание на кулинарния фестивал Bacchus StrEAT Fest.
Събитието се организира за втора поредна година от списанието за кулинария и ресторантьорство Bacchus и се намираше на една от най-любопитните локации в София - Женския пазар. Във фестивалната програма участие взеха родни гурме ресторанти от най-високо ниво, както и множество производители на био и веган храни. За малките бе отделен специален детски кът, спонсориран от IKEA, а възрастните можеха да избират между различни видове вина, крафт бири и коктейли (препоръчваме ви Gordon's Premium Pink с тоник и парченца ягоди - ще останете очаровани).
Към миналогодишното (дебютно) издание имахме няколко забележки като наличието на фестивална валута, както и дълго редене на опашки, които обаче тази година липсваха, за което благодарим на организаторите. Нещата наистина ставаха много по-бързото и лесно. Също така фестивалът тази година заемаше значително по-голяма площ като превес взеха естествено ресторантите и щандовете с алкохол.
Макар нашето посещение да бе в един от най-дъждовните дни в столицата, усмивките не паднаха от лицата ни. От ресторантьорските щандове лъхаше топлина, а невероятната миризмата ни накара да обиколим закритото фестивално пространство няколко пъти, докато най-накрая изберем с какво да напълним коремите си. Първата спирка бе пицария da Bono, където решихме да пробваме каноло сичилиано с крем маскарпоне, свежи плодове и парченца шоколад. Отново горещо препоръчваме.
Добри отзиви чухме също така за гаспочо от диня и сирене на HRC Academy, както и техният сандвич с патешко, но решихме да се доверим на Ribs Brothers и да пробваме техният сандвич с pulled pork и салата косло, който напълни стомасите ни за кратко време и ни държа сити до края на деня.
Това, което ни направи голямо впечатление, бе фактът, че презентацията на ресторантите миналата година беше значително по-креативна и впечатляваща, докато цените бяха в пъти по-ниски, в сравнение с тази година. Естествено, говорим за фестивал, където по принцип цените са завишени, но не ни стана приятно, когато не успяхме да открием нещо сериозно за хапване под 7лв (минимум).
Определено различно в естеството си е това събитие - не се случва често да имаш възможността да станеш свидетел (и дегустатор) на едни от най-добрите ресторанти и производители в страната. Именно за това си заслужава да се отиде на феста, а ние с нетърпение чакаме следващото издание, което несъмнено ще ни изненада с още по-интересни ястия и коктейли.