На 3-ти април, вторник, Театър 199 представи най-новата си пиеса "Нос" по текстове на Гогол. Постановката притежава характерната сатира на писателя към обществото и бюрокрацията.

Двамата актьори Георги Спасов и Полина Христова изнасят на плещите си цялото представление, като успяват да забавляват и докоснат зрителя с прекрасните превъплъщения на различни лица от текста на руския писател.

"Нос" е пиеса, която осмива обществото и бюрократичния ред. Малкият човек е изблъскан встрани, той няма място сред вълците, ламтящи за власт. Битието, което го чака е еднообразната чиновническата работа, която е преобразила живота му в празно съществуване. Превърнал се е в Сизиф, а началниците са боговете, които се забавляват да хвърлят камъка в пропастта за да може отново да наблюдават жалкото му бутане нагоре по склона.

Чрез метафората за НОСа Гогол изобличава властта, подлостта, лицемерието, алчНОСтта, качества, които завземат човека. Естествено началника, на началника, на началника НОСи най-големия НОС. И колкото и да му тежи, той не спира да то пълни с парите на подчинените си.

А малките НОСове продължават да се трудят неуморно и да трупат имане за началниците си, чиито НОСове им пречат да погледнат по-далеч. А човек без НОС не е човек. Защото на почит не е човечНОСтта, а „НОСовеНОСтта“.

АбсурдНОСтта на битието може да бъде подушена чрез НОСа. Иронията забавлява зрителя, но и го натъжава защото осъзнава колко много днешният свят прилича на онази руска действителНОСт от 19-ти век, която Гогол описва.

Не увесвайте НОС. Елате и се насладете на едно сНОСно представление. Следваща възможНОСт ще имате на 17-ти април. Мястото е Театър 199.

Автор

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Напишете коментар