В определен период от житейския си път всички усещаме, че имаме нужда от промяна начина ни на живот. Дали това ще е нуждата от нова работа, ново хоби, или нови приятели, няма значение. Важното е да не потискаме това чувство с надеждата то да отмине и вместо да продължим да се движим в коловоза, който сме дълбали с години, да предприемем действия към осъществяването на новите ни цели. Промяната е нещо задължително и тя трябва да се случва сравнително често, за да усетим, че наистина живеем, а не сме се пуснали по течението, което не води никъде.

Когато дойде желанието за промяна, идва и реда на мотивацията, защото без нея мечтите ни си остават просто мечти. „Мотивацията е движещата сила към постигането на определени цели“, пише Уикипедия. Когато си поставим цел, започваме да планираме как да я осъществим. Колкото по-често си представяме крайния резултат, толкова по-мотивирани ще бъдем да изпълняваме последователно нашия план.

Има хора, които установяват някакъв начин на живот и той не се променя дълго време. Дали защото така се чувстват добре, или просто се страхуват да предприемат действия, които ще доведат до по-различен живот? Страх от провал? Страх от новото и различното - дали ще ми хареса, ще мога ли да се справя, дали това е нещото, което наистина искам? Задавайки си тези въпроси, много хора осъзнават, че това са твърде много неизвестни и ако отговорът им е „не“, то цялото вложено време и старание е за нищо. Излизането от зоната ни на комфорт е нещо, което е изключително полезно за нас. Започваме да гледаме на случващите се неща по различен начин и така откриваме, че всъщност сме по-силни, отколкото мислим и можем да се постигнем всичко, стига да го искаме достатъчно.

Поставяйки си нови цели всеки ден, ние се развиваме. Променяйки ежедневните си навици, ние променяме и себе си. Откриваме нови неща за нас самите, дори и за хората, които ни заобикалят. Различните ситуации, в които се поставяме всеки ден, ни научават да мислим „извън кутията“ (или както е много модерно в момента да се казва „out of the box”), в която живеем.

Мотивацията за промяна може да бъде два вида – вътрешна и външна. Вътрешната е, когато сами усещаме, че искаме да направим нещо и сме силно мотивирани това да се случи час по-скоро. Външната мотивация настъпва, когато желанието ни е подплатено с някаква награда – пари, оценки, повишение и др. За външна мотивация се счита и личният пример на други хора. Такива, на които се възхищаваме или са наш модел за подражание. Почти винаги двата вида мотивация вървят ръка за ръка, защото когато имаме някаква облага, винаги сме по-мотивирани да направим нещо.

Когато започнах първата си работа, съвсем случайно попаднах на една рекламна страница в списание (мисля, че беше на парфюм), на която беше написано: „Какво ще стане по нататък, зависи от теб!“. Тогава работех на твърда заплата + процент и веднага свързах рекламата със себе си. Залепих страницата на вратата на гардероба, така че първото нещо, което да виждам, когато се събудя, да са точно тези думи. Знаех, че от мен зависи дали денят ми ще бъде успешен и дали в края на месеца заплатата ми ще бъде по-висока от предишния. И до днес продължавам да се сещам за това изречение, всеки път когато съм в задънена улица. Изход винаги има, но къде ще те отведе зависи изцяло от теб!

Вярвам, че положителното мислене води до положителни резултати. Най-важно след като осъзнаеш, че имаш нужда от промяна, е да започнеш да мислиш и най-вече да действаш в посока реализиране на целите си. Визуализирането на крайната цел всеки ден е нещото, което ще те мотивира да работиш все по-усърдно за достигането ѝ.

Автор

Обичам всичко около мен да блести. Никога не излизам от вкъщи без розовите си очила, така виждам света по-добър. Винаги търся положителното в хората, които срещам. Вярвам, че няма случайни неща и всичко се случва точно когато е писано – нито по-рано, нито по-късно. Нямам любим сезон, защото намирам красота във всяко едно време от годината.

Напишете коментар