Метин Исметов е собственик и създател на Business Hub. Основно нашумя с това, че е един от пионерите сред българските трейдъри. Решихме да направим интервю с него, защото темата финансови пазари е интересна за младите хора в България и малко се знае за нея като възможност за бизнес.
Представяме ви разговора ни с Метин Исметов, приятно четене!

Здравей, Метин! Благодарим ти, че прие поканата ни!

Здравейте! За мен е удоволствие.

Нека поговорим за финансовите пазари. Сигурни сме, че това ще е най- интересното за нашите читатели. Разкажи ни как реши да се впуснеш в това приключение?

Ами, да ви кажа, определено движещата сила беше любопитството. Когато стартирах преди 6-7 години и правих първите плахи стъпки в трейдинга, нямаше почти никаква информация. Книгите, учебниците и курсовете бяха единствено на английски или руски и бяха изключително скъпи за един студент. Но въпреки това започнах да се обучавам сам в началото, а впоследствие срещнах и моя ментор, който ме научи на тънкостите в занаята. И от тогава насам е едно постоянно надграждане и развитие, защото темата просто е безкрайно дълбока. Но пък именно това е нещото, което ме привлича, защото страстта към финансовите пазари единствено се засилва, а не затихва! Определено е за хора, които търсят динамична работа, по-различна от просто стоене на бюро.

Чудесно звучи! Какво би препоръчал на хората, които тепърва тръгват по този път?

Първо бих ги поздравил, че са избрали тази професия! Бих ги посъветвал никога да не се отказват, защото с постоянство ще постигнат високи резултати!

Друго, което бих ги посъветвал, е да нямат грешни очаквания заради рекламите, които ни заобикалят. Иска се сериозна концентрация, подготовка и разбиране на финансовите пазари. Така че, ако сте тръгнали да се самообучавате, недейте. Намерете си ментор, който ще ви спести много загубени сделки и ще съкрати пътя до успеха многократно. Както знаем, занаят се краде, а не се учи.

Какво трябва да притежава според теб човек като лични качества, за да се справи с трейдинга?

Според мен най-важните качества са постоянство и дисциплина! Всичко друго се учи и се научава. Според мен всичко е настройка на ума, така че важно е наистина да е правилно настроен и да не очаква, че за 2 дена ще стане печеливш трейдър. За това е нужно време, упоритост и много практикуване. Така че най-важното е зверска дисциплина!

А вярно ли е, че трейдърите едва ли не трябва да са 24 часа активни в денонощието?

Истина е, че пазарът работи 24 часа в работните дни, но това не значи, че ние трябва да сме през цялото време на него.

Не, това е просто една художествена измислица, която ни е насадена малко може би от филмите на тази тема. Професионалните трейдъри си избират диапазон, в който да са активни и да търгуват. Ние сме много облагодетелствани от тази гледна точка в България, защото в нашия работен ден попадат двете най- динамични и интересни борси- именно Лондонската и Нюйоркската, тоест ако започнем търговията от 9-10 часа Българско време и сме на пазара до 16-18 часа, хващаме най-динамичните сделки.

Друг е въпросът, че аз лично не препоръчвам повече от 3-4 часа търговия на ден, защото се случва така нареченият „overtrading” или просто човек прегрява. Така че много от нашите ученици комбинират трейдинга като втора работа с нещо друго, защото просто не е ангажиращо. Както и аз самият правя, комбинирам трейдинга с другата част от моя бизнес.

Звучи много интересно! Можеш ли да ни разкажеш извън финансовите пазари и бизнеса – кой е Метин Исметов?

Аз бих се определил като мечтател, който се стреми да материализира всичките си мечти. Обичам да изпълнявам целите си в личен и професионален план. Обичам компанията на приятелите си.

Обичам да тренирам, обичам хубавата храна и пътуванията. Най-гениалните ми идеи са идвали винаги във фитнес залата, за мен тя е мястото, където оставам сам с мислите си.

Какво е хобито ти?

Обожавам да пътувам и да се докосвам до различни култури по света! Следващата ми дестинация, която възнемерявам да посетя, е Индонезия. И най-хубавото е, че мога да го комбинирам с трейдинга, защото когато лаптопът е с мен, няма значение къде се намирам!

Напоследък много се шуми покрай Криптовалутите. Няма как да не те засегнем и тази тема. Какво е твоето мнение?

Според мен с криптовалутите трябва да се внимава. Абсолютно сигурен съм, че бъдещето е в Block chain технологията и рано или късно тя ще се наложи в ежедневието на хората. Така че от инвестиционна гледна точка е добро, стига да знаеш какво правиш. Но трябва да се внимава с това, понеже е съвсем в зародиш и няма още създадени регулации и може да се злоупотреби с неразбирането на хората. Защото Биткойн може би направи хиляди % повишение тази година. Но никой не говори за стотиците криптовалути, които се появяват, събират парите на инвеститорите и след 2-3 месеца изчезват. Така че аз бих го класифицирал като много високо рисков актив, съответно и много високо доходен. Т.е. един интелигентен инвеститор би могъл да задели малък процент от портфейла си в криптовалута.

Метин, благодарим ти за интересния разговор! Като за финал, какво би казал на нашите читатели?

Удоволствието е изцяло мое!

Бих казал на вашите читатели, че ако искат и с тръгнали да се развиват в сферата на финансовите пазари и трейдинга, да не се отказват, напротив, могат да се свържат винаги с нас на BusinessHub.BG и да поговорим и да им помогнем в тяхното развитие!

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар