По случай Международния ден на детската книга, който се отбелязва от 1967 година, съм ви приготвила списък с моите любими романи и повести за деца, с които израснах.

Въпреки че празникът съвпада с рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великите приказки, него не съм го включила по-долу. Трябва да отбележа, че това не е извадка на най-добрите книги, нито пък е класация. Това са моите спомени, моята прашна колекция от приключения, които съм чела като дете и съм обикнала.

Всяко едно заглавие съм препрочитала многократно и с годините си е затвърдило позицията в списъка ми. Това са книги, които будят спомени и пазят детето в мен. Истории, които са ме докоснали и ме карат да се усмихвам. Надявам се да откриете и ваш скъп момент от детството в този списък.

Подреждам ги по азбучен ред, за да няма „сърдити“, като споделям и любим цитат към тях.

1. „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“, Ено Рауд

„Силата на внушението може да те накара да скочиш по-високо, отколкото си предполагал. Но и силата на внушението може да те хвърли от върха на брезата.“

2. „Мечо Пух“, Алън Милн

"Не може да не уважаваш някой, който може да напише Вторник, дори и да е с правописни грешки. Но правописът не е всичко. Има дни, когато да напишеш Вторник — просто не е нужно."

3. „Момиченцето от Земята“, Кир Буличов

„Отначало Алиса беше дете като дете. До към три години. Доказателство за това е първата история, която искам да разкажа. Но след една година, откакто се срещна с Бронти, в характера й се забеляза склонност да прави всичко не както трябва, да изчезва в най-неподходящото време и даже случайно да прави открития, които не бяха по силите и на най-големите учени на съвремието.“

4. „Патиланско царство“, Ран Босилек

„Тъй весело мина денят патилански, драги ми Смехурко! Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен: Весел Патиланчо.”

5. „Пипи Дългото чорапче“, Астрид Линдгрен

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите."

6. „Роня, дъщерята на разбойника“, Астрид Линдгрен

„Събирам лятото в себе си, тъй както дивите пчели събират мед — рече тя. — Събирам една голяма пита лято, от която да черпя живот, когато то вече ще е свършило."

7. „Тайната градина“, Франсис Ходжсън Бърнет

„Мама казва, че двете най-лоши неща, които могат да се случат с едно дете, са никога да не може да прави каквото си иска – и винаги да прави каквото иска.”

А кои са вашите любими детски книжки, които пазите в сърцето си и днес?

Автор

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Напишете коментар