"Лабиринтът" достигна своя финал, да живее "Лабиринтът"


Днес, 26 януари, е премиерата на третата част от поредицата "Лабиринтът". Лентата "Последният кандидат" (с оригинално заглавие "The Death Cure") слага финал на тийн сагата, като в 2 часа и 22 минути разкрива развръзката на поредицата.

Припомняме ви откъде започна всичко: в първия филм ("Невъзможно бягство") група деца са изпратени в огромен лабиринт, но без да помнят нито кой им е отредил тази съдба, нито каквото и да било за себе си, освен имената си. В края на лентата става ясно, че светът е почти унищожен и момчетата са сред малкото оцелели. Втората част ("В обгорените земи") разглежда живота им извън Лабиринта и те бързо разбират, че нещата не са такива, каквито им биват представени. Оказват се в плен на организацията ЗЛО, чиято основна задача е да намери лек срещу заразата, която е обхванала целия свят. Но за целта те жертват невинни деца, които са имунизирани. Междувременно отдавна е ясно, че Томас, главният герой, някога е работил за същата тази организация, но неподчинението му го е изпратило в Лабиринта. Малко след него там се озовава и Тереза, в която Томас отдавна е влюбен, но и която предава приятелите си, за да се върне отново при ЗЛО.

Photo credit: Twentieth Century Fox

И идва ред на финалната трета част. Нямахме търпение да видим какво са подготвили сценаристите, още повече в толкова много екранно време. Чудихме се дали накрая ще се намери лекарство срещу вируса, дали светът ще започне да възвръща облика си, дали Томас и Тереза ще бъдат заедно, дали завършекът ще бъде грандиозен, какъвто се надявахме да е.

2 часа и 22 минути, през които баталните сцени бяха водещи. 2 часа и 22 минути, през които имаше експлозии, сбивания, още сбивания, зомбита (терминът всъщност е "побърканяци"), експлозии, споменахме ли сбивания?

Прочетете още: "Игрите на глада" през очите на един не-тийнейджър

От началото е ясно, че Томас е избраният, че той е движещата сила в цялата поредица, но в първите две части това сякаш не беше толкова дразнещо, докато накрая вече е досадно. Томас е човекът, който сам тръгва да спасява приятеля си Минхо, отвлечен от ЗЛО. Томас е човекът, който е готов да рискува всичко, за да се добере до централата им. Томас е човекът, който сам се бие срещу няколко човека (или побърканяци), който предприема нечувани действия, който е в центъра на всичко случващо се.

Сигурно подобна сюжетна линия е една от причините много хора да са снизходителни към жанра young adult. Може би не го намират достатъчно реалистичен, достатъчно зрял. И този финал наистина не беше. Дори малко не се доближаваше до златния медалист в жанра "Игрите на глада", както и до личния ми фаворит "Дивергенти" (визирам най-вече книгите). Да, имаше смърт на някои главни герои, за да не остане прекалено сладък привкус, но дори това не беше достатъчно за неочакван и най-вече смислен финал.

Прочетете още: Поредицата "Дивергенти": защо я прочетох на 25-годишна възраст?

Почти цялото действие на "Последният кандидат" е съсредоточено в проникването в централата на ЗЛО, откъдето трябва да бъде спасен Минхо. Дали това се случва, няма да ви издаваме. Само ще споменем, че нещо изключително важно за поредицата бива разкрито в нейната финална част. И въпреки това тази сюжетна линия не поема наникъде, а финалът остава отворен. И вместо удоволствие от завършека, това носи по-скоро неудовлетворение.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни