Крадци на лято


Пътувам от големия към малкия град, между едно "вкъщи" и друго; бързам да прескоча от седмицата в уикенда, от август в септември. Закъснявам да изпратя лятото.

Преструвам се, че не нося дънки, че листата все още не са започнали да пожълтяват и не е станало време още. Не коментирам и хладните вечери, само безмълвно съм скрила в чантата дълги ръкави и чорапи; после ще се правя, че съм ги взела случайно.

Колкото по-горещо е било лятото, толкова по-трудно приема края му Август, реши ли да си затръгва. Отказва да се облича, сякаш се сърди, сякаш 31 дни и тази година не са му стигнали да узреят гроздето и крушите, да изсъхнат слънчогледите, да изчерпят репертоара си щурците, да нападат всички звезди, да изгреят всички пълнолуния.

Време е; босите му крака премръзват, но той приятелски е прегърнал Септември и се крие зад слънчевите му следобеди. Изстива, трябваше вече да си е тръгнал.

Какво чакаме? Там, на юг, сигурно още е топло. Закъсняло лято на бързи глътки и една последна възможност за сламената шапка и джапанките. Ако запалим колата и се измъкнем веднага, ще го вземем със себе си; може и да избягаме от есента, дългите дрехи и късите дни. Морето, порозовяло от залези, ще ни чака и този път с ласките и вълните си. Боси и жадни ще отидем - не, ще се върнем - неочаквано, нелегално. Крадци на море и на лято; крадци на Август.

Пътувам от големия към малкия град; бързам да прескоча от седмицата в уикенда, от север на юг. Закъснявам да се разделя с лятото.

Ивалина Саралиева

Ивалина Саралиева обича да гледа черно-бели филми, да чете Фитцджералд (и Моъм, и Оруел, и Удхаус), да пише писма, да свири Шопен, да ходи на театър. И още блестящи неща, печени неща (най-вече кестени), сладки неща, тефтери, всичко на точки и разпечатани на хартия снимки. Пише, защото вярва, че между редовете човек може да скрие не само смисъл, но и себе си.

Коментари

коментари

2 Коментари
  1. Статията е написана по толкова невероятен начин, наистина може да се усети. Прекрасна е!

  2. Много добре написана статия!
    Изключително мила и невероятна!
    Надявам се да има още такива.

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни