През последните години броят на автомобилите в България нарасна значително. Въпреки това, голяма част от тях са над 10 годишна възраст. Това, заедно с недобрата пътна инфраструктура в страната, налага честият им ремонт. Необходимостта от резерви авточасти става не само необходимост, но и задължително условие за развитието на автомобилния пазар. Предлагането в този сегмент се увеличава с всяка година, като изборът е наистина богат – от оригинални авточасти, които се предлагат от оторизирани дилъри на съответната марка автомобили, до авточастите втора употреба, които могат да се закупят от най-различни магазини или директно от автоморгите.

Основната разлика между различните видове авточасти е в цената. На пазара съществува желязна логика, според която оригиналната авточаст, закупена от официален и оторизиран представител, е на възможно най-високата цена. Тя е с гарантиран произход и  качество, предлага се със съответната гаранция и е подходяща за конкретната марка автомобил. Проблемът е, че този тип авточасти имат ограничено търсене в страната. Причината е в малкия брой нови автомобили – под  7 – 8  % и факта, че новата кола се има нужда от ремонт много рядко.

Огромната част от пазара на авточасти е заета от тези, които са втора употреба. Логиката е, че старите автомобили – над 10 – 15-годишните, имат много по-честа нужда от смяна на авточастите, които не е необходимо нито да са нови, нито да са оригинални. Цената при тях е много изгодна и затова те са обект на постоянно търсене.

Инвестицията в стар автомобил не е икономически обоснована и затова собствениците в България се интересуват главно от авточасти втора употреба. Това важи най-вече за по-обемните и важни за работата на колата авточасти, най-вече от двигателя или от електронната система на автомобила. Авточастите за ходовата част обикновено са оригинални защото те се износват най-бързо и не е логично да се взимат вече употребявани.

Всяка авточаст има конкретна спецификация и е необходимо тя да бъде точно зададена за да пасне идеално на конкретната марка и модел автомобил. Ако това не стане, тя става опасна за самата кола, като и за пътниците в нея. Ето защо е задължително, когато избираме авточасти да се консултираме първо със специалист и тогава да пристъпим към поръчката или закупуването.

При избора на авточаст е важно да се знае страната на произход. Световната глобализация направи производството на стоки, включително и на авточасти възможно те да се комплектоват във всяко кътче на света. Това повлия на тяхното качество. Обикновено качеството на авточастите се определя в три сегмента – нисък, среден и висок.

При ниския сегмент авточаста е произведена от държави от третия свят, където няма развито автомобилно производство и традиции в машиностроенето. Те са най-евтините и обикновено българските шофьори, поради тази причина залагат на тях. Ако става въпрос за по-обикновени елементи в ходовата част на колата, подобен компромис е необходим защото разликата в цените е много голяма. Най-търсени са авточастите от средния сегмент защото балансът цена-качество при тях е най-добър. Те обикновено са произведени от страни, в които има традиции в автомобилостроенето, дава се гаранция и съответната марка има добър имидж в обществото. Тези авточасти могат да служат качествено за сравнително дълъг период от време, надеждни са и не изискват специална поддръжка. Монтират се лесно и не създават особени проблеми.

При авточастите от високия сегмент се наблюдава висока цена. Те се предлагат обикновено в специализираните сервизи и магазини за конкретна марка автомобил. Техният произход е напълно гарантиран и често те са произведени в завода, от който идва и самата кола. Държавата на произход е водещ производител на коли с дълбоки традиции – САЩ, Япония, Германия, Франция, Чехия, а напоследък и Южна Корея. Монтажът им е лесен защото те пасват идеално на съответната марка, а гаранцията е многогодишна. Предпочитат се за нови коли, които дават дефект в периода на гаранцията и подмяната им с нищо не променя качествата и надеждността на новия автомобил.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар