ПИСАНО(НЕ)КАЗАНО е първата изложба от „Две равно на едно” – поредица от колаборативни проекти на съвременни художници. Целта е стимулиране и представяне на съвместното художествено сътрудничество въз основа на сходни идеи и възгледи. Водеща е идеята за създаване на изкуство заедно, без това да изключва индивидуални произведения. Поканените автори са предимно от България, от различни поколения и с разностранни професионални интереси.

От 2016 г. Боряна Петкова и Андре Сер-Милан разработват проект, който се върти около изследвания на една почти забравена традиция – комуникацията с писма от далечно разстояние. Идеята израства върху основите на романтична история от времето на Първата световна война, но не я преразказва. Тя е преструктурирана като универсална, така че всеки може да я припознае и осмисли като своя. Същевременно изложбата надгражда опит върху утвърдени в съвременното изкуство практики и теории, през съпоставки между конкретно и абстрактно и между рисунка и пърформанс. Завършеният проект ще бъде представен за първи път в Contemporary Space. Две мащабни абстрактни рисунки стопяват разстоянието между Париж и Варна, както и в известен смисъл между художниците и публиката.  

Проектът се осъществява с подкрепата на Програма „Култура” на Община Варна и Исторически музей Горна Оряховица. Тук можете да следите събитието във фейсбук.

Къде: Галерия Contemporary Space, Варна
Кога: 5-28 април 2018

Боряна Петкова (1985) е родена в София. В момента живее и работи в Париж. През 2011 завършва Националната Художествена Академия в София, а през 2015 Академията за изящни изкуства във Валенсиен (Франция). През 2015 печели награда за рисунка на конкурса „Pierre David-Weill“ на Френската академия, през 2016 е номинирана за Наградата за съвременно изкуство База, a през 2017 е лауреат на Eвропейското биенале за  съвременно изкуство за млади автори в Мюлуз (Франция). Pаботата на Боряна Петкова се фокусира главно върху рисунката – като мисъл, действие или резултат. Тя комбинира различни дисциплини – видео, фотография, скултура, инсталация или звук, изследвайки тяхното взаимодействие с рисунката.

Андре Сер-Милан (1965) е композитор. Проектира музикални композиции като четене на нашия съвременен свят и „човешкото състояние“: разбиране на смисъла и потенциала на нашето време, като полезно доказателство за споделено бъдеще. Неговите композиции взаимодействат с други художествени форми – пърформанс, танц, театър, инсталации, филми. Ползва нови технологии и традиционните инструменти. През 2006 е носител на награда от SACEM. През 2003 и 2005 получава "Grand Prix" и “Heart stroke" на "Academy Charles Cros". Носител е на наградата "Villa Medicis Hors les Murs“ на Френския институт. Има награда за инструментална композиция с  електроакустична и компютърна музика в класа Manoury на Лионската консерватория. Художествен директор е на aсоциацияta C.R.E.A. Сътрудничи на Art zoyd. Член на "Futurs Composés". Ръководител на композиционния отдел на Реймската консерватория. Член на SACEM и SACD.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар