"Закачане" или възможно ли е да има чисти отношения в Интернет

Спектакълът “Закачане” дава една реална представа за човешките взаимоотношения в онлайн пространството и неговото влияние върху тях. Постановката, режисирана от Неда Соколовска, задава вечния въпрос, а именно възможно ли е да да има интимно разговаряне в Интернет и може ли да има чисти отношения там?


Ще започна от това, че пиесата жанрово се определя като документален или вербатим театър (от лат. дословно), което означава, че представеното е напълно достоверно и открито. Интересното в тази постановка е, че диалозите и персонажите са базирани на реални личности, които творческият екип е интервюирал, като актьорите на момента чрез слушалки изговарят и изиграват това, което за пръв път чуват. Този похват също така предлага пълна прозрачност на сценичното пространство, за да се даде възможността на зрителя да види живия организъм на театъра. За тази сценична среда отговаря Иван-Александър Тодоров, а консултант драматург е Стайко Мурджиев.

“Закачане” е дебютният спектакъл на Неда Соколовска за Театър “София”, но други вербатим постановки, режисирани от нея, можем да видим в Червената Къща, където тя активно се занимава в тази област. Постановката е също така дебютна и за актьорите Мартин Димитров и Неда Спасова.

Този тип документален театър има силата да докосне зрителя на правилните места като реалните персонажи и нецензурният език правят цялостната атмосфера много по-близка до това, на което ставаме свидетели или сме част от всеки ден. Смях, болка и искреност работят в едно, за да покажат достоверното изследване на човешките взаимоотношения в или извън Интернет, както и на любовта и нейните ежедневни метаморфози. Три основни сюжетни линии се преплитат за постигането на максимална правдивост и създаването на реалистични персонажи, които да завладеят зрителя и да го оставят в захлас. Единственият недостатък на постановката според мен е фактът, че бе прекалено дълга и хронотпът се “разтяга” и размива много на цялостния фон ма представлението. Като оставим това настрана, спектакълът беше безупречен и определено оправда очакванията ми за един качествен продукт.

“Закачане” можете да гледате отново в Театър София на 22 март.

Теодора Златева

Мечтател по душа, който обича пътуванията, джаза, хубавата храна и изкуството във всичките му форми. Оценява добрите филми и красивите неща в живота. Живее, за да твори.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни