Неделчо Димитров е роден в град Сливен, но първите си 19 години живее в едно село до него – Селиминово. Споделя, че това никога не го е притеснявало и винаги съм е изпитвал гордост от родното си място. Идва от род на потомствени народни певци и музиканти, така наречените Караиванови и дори един от най-известните тракийски народни музиканти – Йовчо Караиванов, е брат на неговия прадядо. Разказва, че най-щастливите си мигове е прекарал като дете, поради което за него е от изключителна важност децата да бъдат колкото се може повече време такива, вместо да бързаме да ги превръщаме от малки в строги възрастни.

"Казвам се Неделчо Димитров и цял живот съм си мислил, че когато издам първата си книга, ще използвам псевдоним, а в момента, в който написах "Търговец на Щастие", вече знаех, че моето име ще стои на нея. Не защото не съм споделил нищо от себе си и няма какво да крия, а защото искам гласно да заявя, че любовта не е просто момент от живота ни, понякога тя е и трябва да бъде най-важното в него."

На въпроса кога се е зародила идеята за книгата, авторът отговаря, че не си спомня с точност. "Бях с разбито сърце, но това не ми пречеше да говоря за любовта. Дори напротив.  С една приятелка стояхме в едно арт кафене във Варна и ѝ споделях за тъгата, която носих в себе си. Само че всичко беше някак странно, защото заговорихме за книги, а тя беше чела и другите ми „опити” за книга. Да, прописах много по-рано, отколкото издадох дебютния си роман, но това е друга тема. Тогава ѝ препоръчах няколко книги – класики от типа на „Да убиеш присмехулник” и „Спасителят в ръжта”. Искаше книга, която да казва много, но в същото време да не те обременява емоционално. След което започнахме да говорим за любовта и тя бе изумена, още си спомням как ми каза" "Ти говориш така прекрасно за любовта, трябва да напишеш книга за нея.” А най-учудена бе от факта, че не говорих нищо лошо за любовта, а колко прекрасна и необходима е тя, въпреки че сърцето ми бе разбито в този момент. Аз все пак не си бях казал, че никога повече няма да се влюбя, напротив, бях осъзнал, че това е най-правилното нещо, на което се бях отдал."

Някои читатели вече виждат главния герой в образа на неговия автор, а други дори не могат да си го представят в подобна светлина. На него самия обаче му се иска да бъде повече като третия герой в книгата – Филипинеца – той знае своите грешки и ги е приел, защото миналото трябва да остане в миналото, но това не означава, че винаги трябва да поемеш по нов път, защото понякога наистина може просто да изгубиш правилния. И в това няма нищо лошо, лошото е ако решиш, че въпреки това ще продължиш по него. Защото крачка назад невинаги означава, че признаваш грешката си, понякога тя означава, че просто си разбрал по кой път да поемеш.

"Това не е просто една книга – аз не искам да бъда някой писател с 15 идентични книги или просто отделени в един жанр. Аз желая и се надявам хората да кажат: "О, да „Търговец на Щастие” определено трябва да ти е в списъка с желани книги." Не искам да ставам писател с поредици, надявам се и вярвам, че съм написал книга, която хората ще търсят и препрочитат, защото в нея са видели много истини, които трябва да си припомнят от време на време", допълва още Неделчо Димитров.

Попитахме го как той самият определя творбата си и той ни отговори с цитат на негов читател: "А ако трябва да споделя моето мнение за книгата, то бих могъл да цитирам една непозната жена, която на шега ми каза – това е книга, която всяка жена трябва да прочете, за да разбере какво искат мъжете и всеки мъж да прочете, за да се предпази от жените, които са прочели книгата."

Това не е любовна книга, а книга за любовта и всичките ѝ форми. Може да е към най-добрия ти приятел, към родителите ти и разбира се към човека, когото дълги години пазиш в сърцето си, дори той да не подозира за това.

"Истината е, че след като прочетеш тази книга, ще искаш да си по-добър човек, но истински по-добър, а не само ей така да си го кажеш. Ще искаш да си по-добър , а може би и влюбен... а повярвайте ми, влюбеният човек винаги е по-добър от обикновения, защото истинската любов те кара да се посветиш предимно на едно нещо – човека, когото обичаш. А щом този човек е до теб, все едно нищо друго не ти е необходимо в този свят. Така всички онези негативни мисли и желания биват оставени настрана, а защо да не дори и забравени. И така на теб ти остава единствено да се отдадеш на щастието. И ако някъде по-пътя през годините се загубиш, винаги можеш да се обърнеш към „Търговец на Щастие” . Той ще те чака и ще ти припомни защо най-важното нещо е любовта и защо щом имаш нея, значи имаш всичко – и отново ще си щастлив. Нима това не е вашето най-голямо желание?"

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар