‘’Човекът, който победи и въздуха, е вече напълно господар на тази малка планета, около която аеропланите ще обикалят като досадни мухи, а цепелините ще сноват като приказни кораби.’’ - Това пише списание „Нива“ след втория полет на дирижабъл над територията на България. Днес вече рядко вдигаме поглед към небето и не се впечатляваме от летящите метални птици. Но за хората от началото на миналия век, преминаването на тези причудливи и леко страховити човешки изобретения е било истинско събитие. Защо да не бъде така и в бъдещето и дирижаблите не се възродят? Тези летателни апарати определено могат да бъдат съперници на самолетите.


Първият цепелин, наречен така по името на създателя си - немският авиоконструктор граф Фердинанд фон Цепелин, лети за първи път през юли 1900 г. край Фридрисхафен в Германия. Последвало конструирането и на други дирижабли. Те се отличавали с огромни размери и приличали на пура. Имали метален скелет, който бил обвит с плат. В или под скелета имало гондола, в която се намирал екипажът. Пътниците пътували или в гондолата, или във вътрешността на дирижабъла. Издигането се осъществявало с помощта на водород. Движещата сила идвала от моторите, закрепени към корпуса.

По време на Първата световна война немските въоръжени сили използвали цепелините, за да шпионират вражеската територия и дори за да пускат бомби. Но се използвали и за превоз на пътници. Пътуването с цепелин било много по-комфортно, отколкото със самолет - пасажерите разполагали с кабини с легла, можели да се разхождат свободно във фоайето и дори да отварят прозорците на гондолата.


Такива летящи гиганти преминават над България два пъти и все през месец октомври. Първият полет е през 1915 г., когато цепелинът дори каца край Захарната фабрика в София, а от втория тези дни се навършиха 85 години  – осъществен е през 1929 г. И за двете случки родната преса разказва подробно и свидетелства за възторга на хората на земята.


С течение на времето и с напредването на технологиите дирижаблите почти не се използват за превоз на пътници и товари и биват заменени от по-модерните самолети. Летящите балони остават да се използват единствено за развлечение и научни цели. Но от нас зависи дали ще променим това в бъдещето, защото от тези гигантски машини има наистина огромни ползи! Ето кои са и някои от тях:

  • Комфорт - Първото и най-приятното нещо за пътниците е, че дирижаблите осигуряват по-голям комфорт, кабината може да бъде най-малко като на круизен кораб и всички удобства да са на подходящо равнище.
  • Капацитет и обхват на полета - Дирижаблите са в състояние да носят повече пътници, отколкото самолетите, както и огромно количество товари.
  • Висока надеждност и безопасност - Ако се използва хелий, дори и в най-големи бедствия, дирижаблите показват по-висок процент на оцеляване на хората спрямо самолетите.
  • Икономичност - Значително по-нисък разход на гориво, в резултат на по-ниска цена на полета от изчисляването на пътник - километър или на единица тегло на пратката.
  • Възможност за неограничено време за пребиваване във въздуха, което при самолетите няма как да стане, поради по-бързото изразходване на гориво.
  • Не се нуждаем от летище и писта - Дирижабълът може да кацне на всяко свободно пространство от земната площ.


Представете си сега едно бъдеще от дирижабли! Няма ли да бъде по-хубаво и екологично? Това е добър начин да опазим повече природата и да се справим с нейното замърсяване. Хубаво би било да се замислим. Скептиците казват, че дирижабълът имал и много недостатъци като това, че лети бавно. Но това далеч не е вярно. Сега е възможно да се изгради в стратосферата дирижабъл, който да се изкачи на височина 20-30 км и там  да лети със скорост от повече от хиляда километра в час.

Какво ще кажете за екскурзии с дирижабли? В тях може да се изгради инфраструктурата и материалната база на луксозен хотел и както днес огромните кораби плават на дълги круизи по вода, това може да се случи и във въздуха чрез дирижабли. А това би било вълнуващо за хората и полезно за развитието на туризма.

Автор

Вероника е мечтателка по душа. Голямата ѝ любов е литературата, а по-малките, но също толкова значими: рисуването и фотографията. Обича хубавата храна, добрата музика и приятните хора. Цветна личност, която открива себе си в думите: "Смелите мечти разкриват пътя към бъдещето!"

Напишете коментар