Фондация "Академия Аскеер" обяви официално номинираните за награди "Аскеер" за 2018 година. 28-ата церемония на фондацията ще се проведе на 24 май в театър "Българска армия". Наградите "Аскеер" са най-високото признание в света на българското театрално изкуство.

Преди да преминем пък номинираните за последния театрален сезон, нужно е да споменем и кой е удостоен с голямата награда за цялостен принос към родното театрално изкуство. Това е легендарният Васил Михайлов.

Тримата номинирани за водеща мъжка роля са отлично познати на публиката. Това са Деян Донков за "Калигула", Захари Бахаров за "Чамкория" и Юлиан Вергов за "NeoДачници".

В категорията за водеща женска роля статуетката ще си оспорват Александра Василева за "NeoДачници", Теодора Духовникова за "Лисичета" и Мария Стефанова за "Три високи жени".

За статуетката в най-добра поддържаща мъжка роля ще се борят Александър Хаджиангелов за "Петел", Малин Кръстев за "Зимата на нашето недоволство" и Явор Бахаров за "Редки тъпанари".

Номинирани за най-добра поддържаща женска роля са Ана Пападопулу за "Лисичета", Василена Атанасова за "Зимата на нашето недоволство" и Стефка Янорова за "След репетицията".

Нека погледнем и към една от най-важните категории - за най-добър режисьор. Номинирани там са Бина Харалампиева за "Лисичета", Галин Стоев за "Танцът Делхи" и Иван Пантелеев за "NeoДачници".

Номинираните в категория най-добро представление са "12-те гневни" на Пламен Марков, "NeoДачници" на Иван Пантелеев и "Танцът Делхи" на Галин Стоев.

Ето и останалите номинирани за "Аскеер" за 2018 година:

Сценография

Васил Абаджиев за „Хенри IV“ от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и за „Ако нямах лоши сънища” по Уилям Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, Театър „Азарян”, Национален дворец на културата

Марина Райчинова за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Свила Величкова за „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Костюмография

Васил Абаджиев за „Хенри IV“ от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

Свила Величкова за „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Нина Пашова за „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева и за „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Театрална музика

Асен Аврамов за „Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Мишо Шишков-син за „Moderato cantabile” от Маргьорит Дюрас, постановка Стилиян Петров, Театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък

Петър Дундаков за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Изгряваща звезда

Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата

Делян Илиев за режисурата на „Три сестри“ от Антон П. Чехов, постановка Делян Илиев, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян

Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато“

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар