Не, не става въпрос за романа на Джейн Остин, който вярвам, че повечето от вас познават добре. Ще насоча вниманието ви към филма на Джо Райт от 2005 година. Гордост и Предразсъдъци е един от онези филми, които по нищо не отстъпват на книгите, по които са екранизирани. Дори напротив, произведението на големия екран допълва и пресъздава бестселъра на Джейн Остин много стойностно и плътно. Директорът на филма Джо Райт създава един шедьовър. Изборът на актьори, сцените, които са включени, както и красивите кадри подчертават и оживяват текста.

Историята пресъздава сравнително бедното английско семейство Бенет, чието голямо богатство са петте дъщери. За това единствена цел на г-жа Бенет е да ги задоми за богати мъже. Новопристигналият Мистър Бенгли предизвиква оживление в малкото селище, в което живеят. На първата им публична поява, той не сваля очи от най-голямата дъщеря на семейство Бенет - Джейн, докато неговият най-добър приятел - Мистър Дарси, със студеното си излъчване отблъсква другата дъщеря, Лизи. Между тях се заформя война от гордост и предразсъдъци, която проследява цялото действие. Пръв ги надмогва Мистър Дарси, като се обяснява в любов на Лизи, но тя с дълбоко накърнена гордост грубо отказва предложението за женитба. Ще успее ли Лизи да преглътне гордостта си? Не бих искала да издавам края на любовната история, която не си прилича с никоя друга. Защото не е изпълнена с празни обещания, сваляне на звезди и прочие, а бавно и трайно се настанява в сърцата на героите не чрез любовни излияния, а жестове на загриженост, вярност и искрена обич.

Разбира се, около тази любов има много смях, забавления, комични ситуации, разочарования в живота на семейство Бенет. Жените Бенет ще ви развеселят с тяхната невъздържаност и едничка мисъл за женитба. Но за какво друго да мислят през тази епоха, в която единствената роля на жената е била на съпруга и майка?

Филмът очарова с прекрасните кадри от колоритните селски пейзажи. Той рисува написаното от Джейн Остин и ни кара да се потопим в него чрез всичките си сетива. Един от най-запомнящите се кадри е на онази потръпнала от допир ръка на Мистър Дарси, след като я подава на Лизи да се качи в каретата. Това може да постигне само визуалното изкуство. Съвършенството нямаше да е пълно без великолепният подбор на актьори. Ролята на Лизи лепва като по мярка на красивата Кийра Найтли, а образът на Мистър Дарси е изигран блестящо от Матю Макфадън. Химията и напрежението между двамата са завладяващи и те карат да мечтаеш.

Ако и на вас ви се иска да помечтаете, настанете се удобно на дивана и се върнете назад във времето с Гордост и предразсъдъци.

Автор

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Напишете коментар