"Гордост и предразсъдъци" – една различна любовна история

Не, не става въпрос за романа на Джейн Остин, който вярвам, че повечето от вас познават добре. Ще насоча вниманието ви към филма на Джо Райт от 2005 година. Гордост и Предразсъдъци е един от онези филми, които по нищо не отстъпват на книгите, по които са екранизирани. Дори напротив, произведението на големия екран допълва и пресъздава бестселъра на Джейн Остин много стойностно и плътно. Директорът на филма Джо Райт създава един шедьовър. Изборът на актьори, сцените, които са включени, както и красивите кадри подчертават и оживяват текста.

Историята пресъздава сравнително бедното английско семейство Бенет, чието голямо богатство са петте дъщери. За това единствена цел на г-жа Бенет е да ги задоми за богати мъже. Новопристигналият Мистър Бенгли предизвиква оживление в малкото селище, в което живеят. На първата им публична поява, той не сваля очи от най-голямата дъщеря на семейство Бенет - Джейн, докато неговият най-добър приятел - Мистър Дарси, със студеното си излъчване отблъсква другата дъщеря, Лизи. Между тях се заформя война от гордост и предразсъдъци, която проследява цялото действие. Пръв ги надмогва Мистър Дарси, като се обяснява в любов на Лизи, но тя с дълбоко накърнена гордост грубо отказва предложението за женитба. Ще успее ли Лизи да преглътне гордостта си? Не бих искала да издавам края на любовната история, която не си прилича с никоя друга. Защото не е изпълнена с празни обещания, сваляне на звезди и прочие, а бавно и трайно се настанява в сърцата на героите не чрез любовни излияния, а жестове на загриженост, вярност и искрена обич.

Разбира се, около тази любов има много смях, забавления, комични ситуации, разочарования в живота на семейство Бенет. Жените Бенет ще ви развеселят с тяхната невъздържаност и едничка мисъл за женитба. Но за какво друго да мислят през тази епоха, в която единствената роля на жената е била на съпруга и майка?

Филмът очарова с прекрасните кадри от колоритните селски пейзажи. Той рисува написаното от Джейн Остин и ни кара да се потопим в него чрез всичките си сетива. Един от най-запомнящите се кадри е на онази потръпнала от допир ръка на Мистър Дарси, след като я подава на Лизи да се качи в каретата. Това може да постигне само визуалното изкуство. Съвършенството нямаше да е пълно без великолепният подбор на актьори. Ролята на Лизи лепва като по мярка на красивата Кийра Найтли, а образът на Мистър Дарси е изигран блестящо от Матю Макфадън. Химията и напрежението между двамата са завладяващи и те карат да мечтаеш.

Ако и на вас ви се иска да помечтаете, настанете се удобно на дивана и се върнете назад във времето с Гордост и предразсъдъци.

Александра Генадиева

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни