Безплатни кинопрожекции за човешките права започват в Червената къща


В дните около 10 декември – Международен ден на човешките права – в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” ще можете да посетите редица безплатни кинопрожекции на документални филми, посветени на свободата на словото и човешките права.

На 13 декември от 18:30 в София и на 15 декември от 16:30 в Пловдив Посолството на Холандия и Червената къща организират прожекция и дискусия на документалния филм „Кодош с гиганти” (Tickling Giants, 2016, САЩ) на режисьора Сара Такслер. Събитието традиционно се организира от посолството по повод Международния ден на човешките права – 10 декември. „Кодош с гиганти” разказва за Басем Юсеф, наричан още „египетският Джон Стюарт“. По време на Арабската пролет той заменя кариерата си на хирург с тази на водещ на сатирично телевизионно шоу. Юсеф се закача с Мубарак, докато е на власт, но и с Мюсюлмански братя, с президента, с главния прокурор, а успехите и нещастията му изглеждат силно зависими от странностите на лидерите в Египет.

 

Филмът е на английски и арабски, със субтитри на български, а дискусията след прожекцията е на български. Тя ще бъде посветена на свободата на словото, шегата и властта.  На събитието на 13 ноември в София в нея ще участва Руслан Трад, блогър и журналист, фокусиран върху Близкия Изток и Северна Африка, съосновател на българската редакция на Global Voices и основател на Форума за арабска култура. Гости на събитието в Пловдив ще бъдат Иво Дернев  („Под тепето"), Виктор Янков  (Радио „Пловдив" и Пловдив „Нощ“) и адв. Мария Шаркова (медицинско право). Модератор и на двете събития ще бъде Ирина Недева, журналист от БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ). Събитието се осъществява в партньорство с АЕЖ и сайта „Под тепето”. Входът и за двете събития е с покани или с предварителна регистрация тук (за София) и тук (за Пловдив).

От 8 до 11 декември Червената къща е сред домакините на Глобалния филмов фестивал за миграцията 2017. Той се провежда на различни локации в София и Харманли и е организиран от Международната организация по миграция. Филмите в рамките на фестивала са предимно документални и разказват за предизвикателствата, пред които се изправят хората, принудени да напуснат домовете си. Засегнати са различни миграционни проблеми от Африка, Азия, Близкия изток, Южна и Северна Америка и Европа.

В Червената къща ще можете да видите 6 филма: „Дом в чужда страна” (80 мин, документален), „Изгубени в Ливан” (режисьори: Джорджия Скот и София Скот ), „Misafir „Гост” (режисьор: Мариам ел Маракеши),  „Звукът на мъчението” (режисьор: Керен Шайо), „Това уби майка ми” и „Шингал, къде си?” (режисьор: Ангелос Ралис). Те разказват за насилствените механизми за ограничаване на миграцията от Централна Америка, за войната в Сирия, за женското обрязване в Африка, кошмарните канали за мигранти, както и за йезидите, бягащи от атаките на Ислямска държава.

Повече информация за прожекциите в Червената къща в рамките на Глобалния филмов фестивал за миграцията ще намерите тук: http://redhouse-sofia.org/sabitia-2017-12#dom

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни